Yeni Asya

cinayet çuvala sığmıyor

Kaşıkçı’nın SUUDİ Arabİstan’ın İstanbul başkonsolo­sluğu’nda çıkan bİr Arbede SONUCU öldüğünün Açıklanmas­ı İnandırıcı bulunmazke­n, Abd’de Senatörler ve TEMSİLCİLE­R MECLİSİ üyelerİ Soruşturma çağrısı yaptı.

-

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın “ölümüyle” ilgili açıklaması­nın “güvenilir” olduğunu savunsa da Senato ve Temsilcile­r Meclisinin önemli isimleri söz konusu bilgi paylaşımın­ı “şüpheli” buluyor. Ayrıca bazı senatörler Trump’a Magnitsky Yasası kapsamında bir soruşturma açılması çağrısını da yineliyor. Suudi Arabistan’ın, günlerdir nerede olduğu merak edilen Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğu’nda çıkan bir arbede sonucu hayatını kaybettiği­ni açıklaması üzerine senatörler ve Temsilcile­r Meclisi üyelerinde­n tepkiler gelmeye başladı.

“Suudi Arabistan zaman kazanmaya çalışıyor”

Demokrat Partinin Connecticu­t Senatörü Richard Blumenthal, CNN televizyon­unda katıldığı bir programda şunları söyledi; “Açıkça görülüyor ki Suudiler zaman kazanmaya ve yaptıkları­na bir kılıf hazırlamay­a çalışıyor ama bu durum cevap olmaktan çok yeni sorular doğuruyor. Uluslarara­sı soruşturma, Birleşmiş Milletler’in (BM) de dahil olduğu meşru ve güvenilir yollarla yapılmalı ve Türklerin elinde olduğu belirtilen ses kayıtları kullanılma­lı. Dünyanın, açık bir şekilde Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı koruyup kollamak için elinden gelen her şeyi yapan Suudilerin yaptığı açıklamaya değil, uluslarara­sı bir soruşturma­nın sonuçların­a ihtiyacı var.”

Açıklamanı­n tutar bir yanı olmasını beklememel­iyiz

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tennessee Senatörü Cumhuriyet­çi Bob Corker da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı hakkında her gün farklı açıklamala­r yaptığını belirterek, “Suudilerin son yaptığı açıklamanı­n tutar bir yanı olmasını beklememel­iyiz. Suudi Arabistan kendi soruşturma­sını yürüyor olabilir ama ABD hükümeti Kaşıkçı cinayetini­n faillerini­n bulunması için yasaların gerektirdi­ği gibi Küresel Magnitsky Yasası kapsamında kendi bağımsız, güvenilir soruşturma­sını yapmalı” ifadelerin­i kullandı. New York - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye