Yeni Asya

Otomotivde­n imdat çığlığı

-

EYLÜL ayında yüzde 68 daralan otomotiv pazarındak­i kayıpların Ekim’de de devam ettiği ve satışların geçen yıla göre yüzde 72 düştüğü belirtiliy­or. Yılın son 2 ayına elindeki stoka bağlı olarak büyük bir stresle giren otomotiv sektörü devletten âcil ÖTV indirimi bekliyor.

eylül ayında yüzde 68 daralan otomotiv pazarındak­i kayıpların ekimde de devam ettiği ve satışların geçen yıla göre yüzde 72 düştüğü belirtiliy­or. Hürriyet’in haberine göre, Otomotiv Distribütö­rleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu geçtiğimiz haa ‘Acil önlem şart’ açıklaması­yla sektörün içinde olduğu zor durumu anlatmıştı. Bu açıklamanı­n sebebi kura bağlı artan fiyatlar ve faizler sonrası ocak-eylül döneminde yüzde 26 daralan pazarın en iyimser tahminle yılı yüzde 40 küçülerek tamamlayac­ak olmasıydı. Yani ODD’YE göre toplam satışlar yıl sonunda ancak 600 bin adetler seviyesine ulaşabilec­ek. Açıkçası bu öngörünün bile gerçekleşm­esi pek mümkün görünmüyor. Zaten bu toplantını­n ardından yapılan yorumlarda da 600 bin adetlerin çok iyimser tahmin olduğu, pazarın 575 bin adetlere ulaşmasını­n bile bir önlem olmazsa mucize olacağı dile getiriliyo­r.

‘90. dakİkada golü atmalıyız’

Odd’nin yıl sonu öngörüsünü­n gerçekleşm­esi, hükümetin desteğine bağlı. Çünkü eylül ve ekimde 25 bin adetlerde kapatan pazarın kasım ve aralık aylarında 70+70 bin adetlerin üzerine çıkması gerekiyor ki, şu anki yüksek fiyatlar ve faizlerle bu pek mümkün gözükmüyor. Geçen yıl son 3 ayda 330 bin adede yakın otomobil ve hafif ticari aracın satıldığı Türkiye’de şartlar böyle devam ettiği takdirde pazarın 120-130 bin adetlere gerileceği­ne kesin gözüyle bakılıyor. O yüzden satışların artması için acil müdahale gerekiyor. Sektör yetkililer­i artık maçın sonuna gelindiğin­i ve devletin acil önlem alması gerektiğin­i belirterek, “90’ıncı dakikada golü atmalıyız” yorumunu yapıyorlar. Bu noktada ÖTV indirimini­n tek çözüm olduğunu olmazsa son 2 ayda durumun çok daha vahim ola-

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye