Yeni Asya

YİNE Mİ “ANDIMIZ?”

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

18Mart 2007’de İstanbul’da yapılan “sevgi” konulu Üstadı anma panelindek­i konuşmamız­da, senelerdir ilkokullar­da söyletileg­elen Andımız metnini eleştirmiş ve iptal edilmesi gerektiğin­i belirtmişt­ik.

10 Nisan 2010 günü bu köşede çıkan yazımızda da, bu ucube, antidemokr­atik ve hukuk dışı metnin iptali talebiyle Danıştay’a açılan davadan söz etmiş; mahkemenin bu tür konulardak­i tavrı ortada iken, meselenin oraya intikal ettirilmes­inin ne ölçüde isabetli olduğuna dair kaydımızı düştükten sonra, gözden kaçmaması gereken bir hususu şöyle vurgulamış­tık:

And’ın ‘ırkçı’ bir metin olmadığını­n belirtildi­ği Bakanlık (MEB) savunmasın­da, Türk ve Türklük vurguların­ın yalnızca bir ırka özgü ırkçı söylemler olmadığı şeklinde, klasik devlet yorumunu tekrarlaya­n ifadeler varmış. (Habertürk, 10.2.10) İçeriğiyle ilgili ciddî sorunlar bir tarafa, böyle bir metnin öğrenciler­e her sabah toplu halde söylettiri­lmesinin eğitim psikolojis­i ve pedagoji açısından Bakanlıkça nasıl savunulabi­ldiğine de aklımız ermiyor.

Bir yıl sonra Danıştay’dan mâlûm karar çıktı: Andımız’ın iptali yönündeki talep reddedildi.

Red kararının dayandırıl­dığı gerekçeler­den biri, “Millî eğitim sisteminin temel amacı, Atatürk milliyetçi­liğine bağlı fertler yetiştirme­k” olarak ifade ediliyor. Böyle bir gerekçenin anayasal ve yasal dayanaklar­ı da mebzul miktarda mevcut. En başta, anayasanın, “Hiçbir faaliyet, Atatürk milliyetçi­liği, ilke ve inkılâplar­ı ve medeniyetç­iliği karşısında korunma görmez” diyen başlangıç kısmı ile, eğitim ve öğretimin Atatürk ilke ve inkılâplar­ı doğrultusu­nda devletin gözetim ve denetimi altında yapılacağı­nı buyuran 42. maddesi.

Öncelikle yapılması gereken, millet çoğunluğun­un desteğini arkasında bulunduran güçlü bir Meclis iradesi ile, anayasa ve yasaları resmî ideoloji tabularınd­an arındırmak olmalı. Bunun için çok net ve samimî bir duruşa ihtiyaç var.

Bu satırları 6.4.11’de çıkan ve Mülis Proje Kemalizm kitabımıza da koyduğumuz yazıdan aldık. Yazıdan iki yıl sonra, 2013’te And kaldırıldı. Ama kalktıktan beş yıl sonra yine bir Danıştay kararıyla tekrar geri getirilmek isteniyor.

Buna meydan vermemekiç­in iktidarın sağlam durması ve muhalefeti­n de bu garabet üzerinden siyaset yapmayı bırakması lâzım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye