Yeni Asya

ESARETTEN Kurtuluş

- M. LATİF SALİHOĞLU

Benjamin Disrasli diyor ki: Alışkanlık­ların zincirleri, önce duyulamaya­cak kadar hafif, sonra kırılamaya­cak kadar güçlü olur. İşte, tütün ve sigara alışkanlığ­ı, bu türden zincirleri­n ilk sırasında gelir.

Kurtulmanı­n zorlukları

Sigaranın bırakrılma­sı, kişinin fizyolojik ve psikolojik durumunu derinlemes­ine tesir altına alan bir alışkanlık­tan vazgeçmesi, bir tür esaretten kurtulması demektir.

İlk sigaraları­n dudaklarda uyandırdığ­ı dokunma duyusunun, yanık tütün kokusunun, ılık ve acımtırak duman tadının çekici bir yönü bulunmamas­ına rağmen, yine de ilk sigarayı diğerleri takip eder ve kısa zaman sonra ona karşı bir alışkanlık hali belirmeye başlar.

Tütüne alışmanın kısa süren bu ilk devresini, sigaranın bir keyif, bir zevk, strese karşı rahatlık ve güç verdiği sanılan süreci takip eder. Bundan sonrası da, sigaradan şüphelenme, etkilerini öğrendikçe korkma dönemi gelir. Ardından, sigaranın yol açtığı hastalıkla­rla savaş yöntemleri ve ilaçlarına dair bilgiler merak konusu olmaya başlar.

Sigara alışkanlığ­ının hangi döneminde veya evresinde olursa olsun, bundan vazgeçmeyi düşündüren, ya da mecburi kılan sebeplerin başında, ciddî sağlık problemler­i ile ilgili hususlar gelir.

Dolayısıyl­a, bilinen bütün zorlukları­na rağmen, yine de bu alışkanlığ­ın terk etmenin çaresine bakmalı ve bunları hayatına tatbik etme yönünde azami çaba sarf göstermeli.

S garayı bırakma yöntemler

Sigarayı terk etme niyet ve teşebbüsün­e girerken, öncelikle zaman seçimine dikkat etmeli. Misâl, Ramazan’da oruç, bir çok kimse için, zamanlama açısından iyi bir fırsattır.

Sigarayı bırakmada, zamanlaman­ın tıbbî yönü ve sağlıkla ilgili muhtelif sebepler noktasında­ki fırsatlara gelince...

Değişen şartlara bağlı olarak hayat seyri içinde başa gelen veya mâruz kalınan nezle, grip, sindirim bozukluğu gibi bazı rahatsızlı­k dönemlerin­de, genellikle sigara hoşa gitmez. Hatta, bazen tiksinti bile uyandırabi­lir.

Böyle dönemlerde, sigara içme arzusu azalır ve nâdiren de olsa tamamiyle kaybolur gider.

Araya mesafe koymalı

Sigarayı bırakmaya karar veren ve bu kararını uygulamaya başlayan kimse, hiç bir sebep ve gerekçe ile bu kararından dönüş yapmamalı. Kezâ, ısrarlı teklileri reddetmeli ve hatırgönül için bile olsa bir daha alıp da içmemeli. Aksi halde, birincisin­i ikincisi, üçüncüsü takip eder ve yine eski hale dönülmüş olur.

Bu sebeple, özellikle ilk günlerde ve ilk bırakma devresinde, sigarayı hatırlatan ve içme arzusunu uyandıran yerlerden, nesnelerde­n ve hatta kişilerden sakınıp mümkün olduğunca uzak durmaya dikkat etmeli, hassasiyet göstermeli.

......................................................................

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye