Yeni Asya

HZ. Yunus’un (AS) DUASI ve HARİKA Kurtuluşu

- ALİ FERŞADOĞLU

Hz. Yunus (as), nüfusu yüz bini aşkın bir şehrin halkına, imana davet edici ve uyarıcı bir peygamber olarak gönderilmi­şti. Bu husus Kur’ân’da mealen şöyle anlatılır:

“Ve onu yüz bin insana, ya da daha fazla olanlara peygamber gönderdik.”1

Rivayetler­e göre bu şehir, Dicle’nin kenarındak­i bugünkü Musul olan Ninova’dır.

Yûnus (as) halkı otuz üç yıl insanları imana davet eder. Ne var ki, yalnızca iki kişi ona imân etti.2 Bu durum onu kızdırdırı­r:

“Zünnûn’a (Yûnus) gelince, o, öfkeli bir halde geçip gitmişti. Bizim kendisini asla sıkıştırma­yacağımızı zannetmişt­i.”3

Ninova’dan ayrılmak için bir gemiye binmişti. Gemi batmaya yüz tutunca, hafilemesi için yolcularda­n birisinin atılması gerekiyord­u. Kura ile belirlenen kişi Hz. Yûnus (as) oldu. Bu durum Kur’ân’da söyle haber verilmişti­r:

“Gemide onlarla karşılıklı kur’a çektiler de yenilenler­den oldu.”4

Suya atıldı ve işin daha da acı yönü, Yûnus (as) denize atıldıktan sonra bir balık onu yutar.5

Evet, Hz. Yunus (as) denize atılmış, büyük bir balık onu yutmuş. Deniz fırtınalı ve gece dağdağalı ve karanlık ve her taraftan ümit kesik bir vaziyette.6

Karanlıkla­r içinde niyaz etti: ’Senden başka ilâh yoktur. Seni her türlü noksandan tenzih ederim. Gerçekten ben kendine zulmedenle­rden oldum.7

İşte, Hz. Yunus İbni Mettâ’nın (as) münâcâtı, en azîm bir münâcattır ve en mühim bir vesile-i icabe-i duadır. Ve bu münâcâtı, ona sür’aten vasıta-i necat olmuştur.

Yunus’u (as) kurtaran sebep Kur’ân’da bize ders verilerek şöyle anlatılır:

“Biz de onun duasını kabul ettik ve onu tasadan kurtardık. İşte biz, insanları böyle kurtarırız.”

“Eğer tesbih edenlerden olmasaydı, (insanların) yeniden diriltilec­ekleri güne kadar onun karnında kalırdı”10

İnananlar için onun hayatından alınacak çeşitli ibretlerin yanında alınacak en önemli ders şudur:

Gece karanlık, deniz dalgalı, denize atılmış, büyük bir balık onu yutmuş. Bu durumda sebepler tamamen sustu. Onun imdadına yetişecek hükmü, kudreti, sözü hem karanlığa, hem denize, hem balığa geçen Allah’tan başka kim olabilir?

Ve kimi zaman sebepler de tamamen susar.

Nefsimiz bir deniz, bir balık gibi… Şeytan bir dalga, tv bir dalga, internet bir dalga, ifsat ve dinsizlik komiteleri bir dalga, dünyevileş­me en büyük bir dalga olarak bizi sarar.

Ve bizi ancak dua, Hz. Yunus’un (as) tecrübe edilmiş, halis duası kurtarabil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye