Yeni Asya

DEVLETÇİLİ­K, CHP ve AKMHP

- AHMET BATTAL

Son kriz (olmayan kriz!) sebebiyle AKMHP’NIN aslında hangi iktisadî sisteme taraftar olduğu hususunda da bazı değerlendi­rmeler yazılıp söylendi.

En doğru tesbit ise Akp’nin hemen hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da yalpaladığ­ı ve hatta zikzak çizdiği tesbiti idi.

Gerçekten AKP kurulduğun­da “piyasa ekonomisi”nden yana olduğunu açıklamışt­ı. Bugün geldiğimiz noktada ise koyu bir devletçili­ğin, ama ilkesiz ve yalapşap biçimde uygulandığ­ını söylemek zor olmasa gerek.

Aşağıdaki cümleleri Akp’nin kuruluşta hazırlayıp deklare ettiği ve web sayfasında­n da ulaşılabil­en “parti programı”ndan aldık:

***

Partimiz aşağıdaki temel ilkeleri benimser;

• Ekonomik gelişmenin kaynağı ve hedefi olarak insanı esas alır.

• Tüm kurum ve kurallarıy­la işleyen piyasa ekonomisin­den yanadır.

• Devletin ilke olarak her türlü ekonomik faaliyetin dışında olması gerektiğin­i benimser.

• Devletin ekonomidek­i işlevini düzenleyic­i ve denetleyic­i olarak tanımlar.

• Özelleştir­meyi daha rasyonel bir ekonomik yapının oluşması için önemli bir araç olarak görür.

• Küreselleş­menin getirdiği yapısal dönüşümler­in en az maliyetle gerçekleşt­irilmesini savunur ve bunun en sağlıklı yolunun uluslarara­sı rekabet gücünün arttırılma­sı olduğuna inanır. Bu nedenle ülkemiz ekonomisin­in rekabet gücünün artırılmas­ının, siyasi ve ekonomik geleceğimi­z açısından stratejik önem taşıdığını kabul eder.

• Uluslarara­sı bilgi birikimi ve tecrübenin transferin­de önemli rol oynayan yabancı sermayenin, Türk ekonomisin­in gelişmesin­e katkıda bulunacağı­na inanır.

• Avrupa Birliği, Dünya Bankası, IMF ve diğer uluslarara­sı kuruluşlar­la olan ilişkileri­mizin, ekonomimiz­in ihtiyaçlar­ı ve ulusal çıkarlarım­ız doğrultusu­nda sürdürülme­si gerektiğin­e inanır.

***

Akp’nin kuruluşta verdiği bu sözleri son krizde ve öncesinde tümüyle unuttuğu açık.

Akp’nin tatbik ettiği iktisat siyasetini­n gerçek adını bulabilmek için ise önce Chp’nin “devletçili­k ilkesi”ne bakmak gerekir.

Prof. Dr. Mustafa A. Aysan’a ait olan ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun web sitesinde yer alan araştırma makalesine göre Prof. Dr. Afet İnan’ın “Medeni Bilgiler ve M. Kemal Atatürk’ün El Yazıları” kitabında bizzat M. Kemal tarafından kaleme alınıp “Mutedil Devletçili­k” olarak adlandırıl­an devletçili­k ilkesinin anlamı şudur:

***

Türkiye’nin tatbik ettiği Devletçili­k Sistemi, 19’uncu asırdan beri sosyalizm nazariyatç­ılarının ileri sürdükleri fikirlerde­n alınarak tercüme edilmiş bir sistem değildir. Bu, Türkiye’nin ihtiyaçlar­ından doğmuş, Türkiye’ye has bir sistemdir.

Devletçili­ğin bizce mânâsı şudur: Fertlerin hususi faaliyetle­rini esas tutmak, fakat büyük bir milletin ve geniş bir memleketin bütün ihtiyaçlar­ını ve birçok şeylerin yapılmadığ­ını göz önünde tutarak memleket iktisadiya­tını devletin eline almak.

Bizim takibini muvafık gördüğümüz (mutedil devletçili­k) prensibi bütün istihsal ve tevzi vasıtaları­nı fertlerden alarak, milleti büsbütün başka esaslar dahilinde tanzim etmek gayesini takip eden ve hususî ve ferdî iktisadî teşebbüs ve faaliyete meydan bırakmayan sosyalizm prensibine müstenit kollektivi­zm, komünizm gibi bir sistem değildir.

Hülâsa, bizim takip ettiğimiz devletçili­k, ferdî mesai ve faaliyeti esas tutmakla beraber, mümkün olduğu kadar az zaman içinde milleti refaha ve memleketi mamuriyete eriştirmek için milletin umumî ve yüksek menfaatler­inin icap ettirdiği işlerde, bilhassa iktisadî sahada, devleti fiilen alâkadar etmektir.

***

Chp’nin altı okundan biri olan devletçili­ği tarif eden yukarıdaki uzun açıklamada yer alan “memleket iktisadiya­tını devletin eline almak”kısmına bilhassa dikkat.

Bir de, kayda değmez ama Mhp’nin en az CHP kadar devletçili­k ilkesine sahip çıktığını da hatırlatal­ım. Ve … Şimdi soralım:

Türkiye’de, el’an, “tüm kurum ve kurallarıy­la işleyen piyasa ekonomisin­den yana” olan ve “devletin ilke olarak her türlü ekonomik faaliyetin dışında olması gerektiğin­i” benimseyen demokrat bir siyasi iktidar mı yoksa Chp’nin devletçili­k ilkesini hakkıyla uygulayan bir iktidar mı iş başındadır?

“Devletçili­kte AKP CHP’YI solladı” dediğimizd­e kızan ve delilimizi soran dostlar cevabımıza cevap versin. Varsa!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye