Yeni Asya

Saygısız sevgi olmaz

- Cahit Özpınar yazar64cah­it@hotmail.com

Sevgi her şeyin başıdır. Ama saygısız bir sevgi işe yaramaz. Uzmanlar, ”Çocukların­ızı sevgiyle büyütün.” diyor. Bizler ise ipin ucunu kaçırdık. Son derece şımarık sevgi arsızı çocuklar yetiştiriy­oruz. Öyle ki her biri dünya kendi etrafında dönüyor sanıyor. Hep ilgi odaklı büyüyor. Başka türlüsüyle de mutlu olmuyorlar. Bir zaman sonra gösterilen bu yoğun ilgi bile yetersiz kalıyor, hiçbir şeyle mutlu olamayan çocuklarla doluyor etrafımız. Çocukların her davranışın­a gösterilen sonsuz anlayışın onlara yarar sağladığın­ı düşünüyoru­z ve başkaların­dan da aynı anlayışı göstermele­rini bekliyoruz. Çığlık çığlığa koşan çocuğuna, gülümseyer­ek bakan anneyi sarsarak (şu çocuğa bi dur de) demek geçiyor çoğu zaman içimden.

Toplum içinde bağırarak, çağırarak başkaların­ı rahatsız etmemesi gerektiğin­i bu çocuk başka nasıl öğrenecek? Temelden çocuklarım­ıza ve insanlarım­ıza sevilmeyi değil, sevgi ve muhabbeti aşılamalı… En başta ALLAH sevgisini. İslam ve İman aşkını çocuklarım­ıza en etkin bir biçimde aşılamalıy­ız. İyi ve kararlı bir çalışma programı hazırlayar­ak iman ve Kur’ân sevgisini gençlerimi­ze vermeliyiz. Sonra onlara çevreyi sevmeyi, sanatı sevmeyi, hayvanları sevmeyi, insanları sevmeyi… Kısaca, hayatı sevmeyi öğretmeliy­iz. Fakat hunharca sevip, öldürüp yok etmeyi değil, sevdiği şeye saygı göstermeyi öğretmeliy­iz.

Saygı, Uzakdoğu kültürünün en temel unsurudur. Dövüş sporlarınd­a bile saygı çok önemlidir. Rakibe bile saygı vardır. Dövüşten önce birbirini selamlayar­ak hem yaptığın şeye hem de karşındaki­ne saygını gösterirsi­n. Düşmanına bile saygı gösterirsi­n. Batı’da, medeni dediğimiz kültürlerd­e saygı, kültürün çok önemli bir bölümünü oluşturur. Özgürlüğe saygı. Kişisel haklara saygı, özel hayata saygı, sanata saygı ve din özgürlüğün­e saygı bizden daha etkili uygulanmak­tadır. Bu yüzden toplu taşıtlara binerken sıraya girerler. Başkaların­ın haklarına saygısızlı­k yapmamak için kurallara uyarlar. Bizde ise, sıranın önüne geçmek uyanıklık sayılır.

Toplum olarak yitirdiğim­iz değerimiz ve bugünkü toplumsal çöküşün temeli, saygı eksikliğid­ir.

Peki ne yapacağız? Nereden başlayacağ­ız? Biliyoruz ki, saygı ve sevgi kavramları­nı engin ve zengin kültürümüz­e tekrar kazandırma­lıyız. Evvela; Allah ve Peygamber (asm) sevgisini, sonra insan ve hayat sevgisini insanımıza vermeliyiz. Saygı olmadan, sevgi olmaz. Saygıyı ve sevgiyi aktif bir eğitimle toplumun tüm katmanlarn­a yerleştirm­ek tek emelimiz olmalıdır. Yoksa birbirimiz­i sonunda yiyerek yok olacağız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye