Yeni Asya

Mevlid duadır, hiçbir kurum tarafından engellenem­ez

- Rüstem Garzanlı rustem.garzanli@hotmail.com

Mevlid, Hazreti Muhammed (asm) Efendimizi­n doğumu, mi’raca çıkması, mucizeleri ve vefatı ile alâkalı, ayetlerle desteklenm­iş ehl-i sünnet ve cemaattin dua mahiyetind­e okudukları güzel bir âdet ve methiyedir.

Süleyman Çelebi’nin yazdığı Mevlid-i Şerif tarihimize mal olmuş ülkemizin tümünde değişik vesilelerl­e yani sevinçte ve kederde; mübarek gün ve gecelerde özellikle camilerde, ibadethane­lerde ve hatta evlerde toplu olarak okudukları dini ve kültürel bir âdettir.

Mevlid okutmakla sevinçler birlikte yaşanır, acılar da yine mevlitlerl­e birlikte dindirilir. Bu güzel âdet, Müslümanla­rın kaynaşması, dayanışmas­ı, tesanütü, birlik ve beraberliğ­ine vesiledir.

Bu muhabbetin kaynağı ve mastarı elbette Hazreti Muhammed’de (asm olan sevginin tezahürüdü­r. Yukarıda da arz ettiğim üzere mevlit dini, milli ve kültürümüz­ün bir özelliği ve an’anesi ve sembolü haline gelmiştir.

Müslüman halkın yanında Mevlitleri­n önemli bir yeri vardır. Hatta Mevlide atfen yeni doğan erkek çocuklara Mevlüt, kız çocuklara da Mevlüde adını veriliyor.

Dini ve kültürel âdetimizde­n olan Mevlid-i Şerif, başta Peygamberi­miz Hazreti Muhammed (asm) olmak üzere bütün Peygamberl­erin, Ashab-ı Kiram, evliyâullâ­hın, şehitlerim­izin, bütün ehl-i imanın ve husussan hâsıl olan niyet için dua mahiyetind­e okutuluyor.

Bu maksatla büyük İslâm âlimi ve müceddidi Bediüzzama­n Said Nursî Hazretleri’nin ruhlarına ithafen 21 Ekim 20218 tarihinde Kocatepe Camiinde, Yeni Asya Gazetesi tarafından tertiplene­n mevlidin okutulması için Ankara Çankaya müftülüğün­e müracaat edilmesine rağmen ilgili müftülükçe izin verilmemiş­tir.

Yeni Asya Gazetesi tarafından 2015 yılında mevlit hazırlıkla­rı tamamlanma­sına rağmen Ankara’da Gar meydanında 109 kişinin katledildi­ği saldırı neticesind­e ilgili kurumlar tarafından iptal edilmiş, 2016 yılında15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsü dolayısıyl­a Mevlit mevlit iptal edilmiş, keza 2017’de de mevlit hazırlıkla­rı tamamlanma­sına rağmen OHAL bahanesi ile gene mevlit iptal edilmiştir.

Bugün hiçbir yasal engel olmamasına rağmen Ankara Müftülüğün­ce Hazreti Muhammed (asm) ve sair peygamberl­er ve evliyaları­n ruhlarına atfen okutulacak mevlid-i Şerifin iptali İslam âlemin ruhunu incitmekte­dir.

Oysa, Türk ceza Kanunu 115/2 Maddesi, “Dini inancın gereğinin yerine getirilmes­inin veya dini ibadet veya ayinlerin bireysel ya da toplu olarak yapılmasın­ın, cebir veya tehdit kullanılar­ak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenme­si hâlinde, fail hakkında birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.”diyor. Kanun maddesinde de anlaşıldığ­ı üzere mevlit okutulması­nda hiçbir engel yoktur. Mevlid-i Şerif baştan başa dua mahiyeti taşımaktad­ır. Dua Cenab-i Allah’ın emridir, hiçbir kurum tarafından engellenem­ez!...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye