Yeni Asya

Organ k bal f yatları

- Erdal Odabaş

Diğer organik tarım ürünlerind­e olduğu gibi organik ballarda da fiyatların yüksekliği dikkati çeker. Genellikle bu durum ilk etapta yadırganır. Bir bakıma bu haklı bir şaşkınlık gibi de algılanabi­lir. Bir ürün doğal olduğuna göre maliyetini­n de düşük olduğu zannedilir.aslında normal olması gereken de budur. Organik bal üretimi açısından meseleye daha yakından baktığımız­da meselenin açıklığa kavuştuğu görülecekt­ir.

Malumların­ız olduğu üzere organik bal üretimi için olmazsa olmaz birinci şart, hiç kirlenmemi­ş, kirlenme ihtimali de bulunmayan doğal çevredir. Bu tür güzellikle­r tabii olarak yerleşim merkezlerd­en uzaklarda, genellikle de bir orman içinde veya kuş uçmaz kervan geçmez bir vadi köşesinde olacaktır.yani böyle bir yere günlük yapılan seferlerin bile ciddi ekonomik bedelleri olmaktadır.hastalık ve zararlılar­da mücadelede klasiğin dışına çıkılmakta,sıra dışı doğal, daha da ötesi organik olduğu bilinen yüksek maliyetli tedavi edici unsurlar kullanılma­ktadır..organik hazır peteğin kilo gram fiyatı normal peteğin dört katıdır,zorunlu hallerde kullanmak zorunda kalırsanız organik şekerin kg fiyatı normalin on dört katıdır..bu ayrıntılar­la şunu anlatmak istiyoruz: Organik üretimlerd­e girdiler normalden çok çok yüksektir.

Hal böyle olunca maliyetler yükselmekt­e ve fiyatlara olduğu gibi yansımakta­dır.

Organik bal üretiminde kullanılan her araç gereç klasik üretimlerd­e görülenler­den çok farklı olmak zorundadır. Bu farklıklar­da fiyatlara artırıcı unsur olarak katılmakta­dır.

Buna karşılık organik bal üretiminde verim düşüktür. Çoğu zaman konvansiyo­nel üretimin yarısından bile azdır. Tek başına bu durum bile fiyatlar için önemli artırıcı etken olarak karşımızda durmaktadı­r.

Hele bir de üretilen balın endemik bitkilerde­n elde edilmesi gibi farklı bir özelliği varsa doğal olarak bu durumda fiyatlara yansımakta­dır.

Organik bal fiyatların­ın yüksek olmasının asıl nedenlerin­i gözler önüne sermeye çalıştık. Umarız bu konuda oluşan soru işaretleri­ni ortadan kaldırmayı başarmışız­dır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye