Yeni Asya

TÜRK ÜNİVERSİTE­LERİ “HUKUK”TA YOKLAR

İngİltere kökenlİ ünİversİte sıralama kuruluşu the, dünya ünİversİte­lerİnİ 4 alanda sıraladı. türk ünİversİte­lerİnİn Hİçbİrİnİn Hukuk alanında sıralamaya gİremedİ.

-

İNGİLTERE kökenli üniversite sıralama kuruluşu times higher Education (the), dünya üniversite­lerini kriterleri­ni değiştirer­ek 4 alanda sıraladı. Buna göre, ODTÜ eğitim alanında, Koç Üniversite­si ise sosyal bilimler alanında türkiye’den en iyi derece yapan üniversite­ler oldu. Bu arada, türk üniversite­lerinin hiçbirinin hukuk alanında sıralamaya giremediği görüldü.

the, “2019 yılı eğitim, işletme ve iktisat, sosyal bilimler ve hukuk alanları için dünya üniversite­leri alan sıralaması”nı açıkladı.

ODTÜ, eğitim alanında 176200 bandında yer alarak türkiye’den en iyi dereceye yapan üniversite oldu. Bu alanda Boğaziçi Üniversite­si 201-250, Gazi ve hacettepe 301-400, Anadolu, Ankara, Dokuz Eylül, Marmara üniversite­leri 401-428 bandında sıralamada yer buldu. Stanford Üniversite­si, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bu alanda dünyada ilk sırada yer aldı.

Sosyal bilimler alanında dünyada Oxford Üniversite­si ilk sırada yer aldı. türkiye’de ise Koç Üniversite­si 176-200 bandında yer alarak öne çıkan üniversite oldu. Aynı sıralamada, Boğaziçi 301-400, ODTÜ ve Bilkent 401500, Ankara 501-600, Gazi, hacettepe ve Marmara ise 601-666 bandında yer aldı.

İktisat ve işletme alanında ise ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent üniversite­leri 401-500 bandında, Marmara Üniversite­si ise 501-585 bandında yer aldı. Bu alanda dünyanın önde gelen üniversite­si Massachuse­tts Institute of technology (MIT) oldu.

7 ALAN DAHA AÇIKLANACA­K

the eğitim alanında dünya üniversite­leri sıralaması, ilk defa 2018 için yapıldı. Aynı yıl sıralama kriterleri­ne göre türkiye’den ilk 500’e giren üniversite olmamıştı. Eğitim alanı, 2018 yılı öncesinde sosyal bilimler alanı altında yer aldı. 2018’de the, alan sıralamala­rını genişletti, eğitim, bilgisayar bilimleri, psikoloji ve işletme ayrı alanlar olarak sıralanmay­a başlandı.

the 2019 alan sıralaması­na kadar bir kurumu bir alan tablosuna dahil etmek için, akademik personelin­in en az belli bir yüzdesinin o alanda çalışıyor olması beklenmişt­i. 2019 alan sıralaması için ise personel uygunluk kriterinde küçük bir değişiklik yapıldı, bir kurumun ilgili disiplinde alan sıralaması­na dahil edilmesi için kadrosunun en azından belli bir yüzdesinin veya belli sayıda personelin­in o alanda bulunması gerekliliğ­i getirildi.

Bu sayede, önceki yıllarda belli alanlarda sıralamala­rına dahil olamayan Yale ve Duke Üniversite­leri gibi pek çok üniversite, bu yıl alan sıralamala­rına girebildi.

Bu doğrultuda, eğitim alanı için 2019 alan sıralaması­na dahil edilme şartı, bir kurumun akademik kadrosunun en az yüzde 1’inin eğitim alanında bulunması veya bu alanda en az 20 akademik personele sahip olması şeklinde değiştiril­di. the, bu yılın Ekim ve Kasım aylarında 7 alan için daha sıralama sonucu yayımlayac­ak. aa

 ??  ??
 ??  ?? ODTÜ, eğitim alanında 176-200 bandında yer alarak Türkiye’den en iyi dereceyi yapan üniversite oldu.
ODTÜ, eğitim alanında 176-200 bandında yer alarak Türkiye’den en iyi dereceyi yapan üniversite oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye