Yeni Asya

Günlük okumalara âzamî derecede önem vermeliyiz

Ömür çok az, bu külliyatı sanki okumadan gidecekmiş­iz gibi bir korku var içimizde. günlük okumalara âzamî derecede Önem vermek lâzım.

-

Tokdemir: Ömür çok az, bu külliyatı sanki okumadan gidecekmiş­iz gibi bir korku var içimizde. Günlük okumalara âzamî derecede önem vermek lazım.

Zübeyir Gündüzalp ve Mehmet Kutlular’ın yakın hizmet arkadaşı olan eski DYP Hatay Milletveki­li rahmetli Nureddin Tokdemir’in muhtelif konuşmalar­ından hizmet anekdotlar­ı

Risale-i NUR dairesiyle ilk tanışmam

963-1964 yıllarında Kahramanma­raş Lisesi’nde okurken, orada çok değerli bir ağabeyimiz­in vesilesiyl­e Risale-i Nurlar’ı tanıma şerefine mazhar oldum. İhtilâlden sonra özel olarak oraya birçok vazifeli sivil ve asker geliyordu. Devamlı konferansl­ar, seminerler, toplantıla­r yapıyorlar­dı.

Son sınıf öğrencisiy­ken bize bir tarih öğretmeni geldi. O gün tam benim oturduğum sıranın yan tarafına oturdu. Üstadın, Kur’ân’ın, Peygamber’in (asm) aleyhinde konuşmaya başladı. O zamanlar böyle konuşmaya müsait bir zemin de var. Ben de Risale-i Nurlar’ı yeni tanımışım 1964 senesinde. Cebimde de “Münâzarât” diye bir kitap var. Bu kadar aleyhte konuşmaya karşı insanın tahammül gücü kalmıyor. Ben de hocayla nasıl münasebet kurulur, nasıl anlatılır diye bilgim olmadığı için elimi yumruk yaparak masaya vurdum ve “Yalan söylüyorsu­n!” diye bir çıkış yaptım. Bunun üzerine hocanın kapıya kadar kaçtığını gördüm.

O zamanlar bir Fransız binasını okul yapmışlar ben de yatılı okuyordum. Birinci odada müzik öğretmenin­den azar işittim, sonrasında müdür odasında müdür öyle bir tokat attı ki gözünde şimşekler çaktı. “Defol, bütün kitapların­ı, eşyalarını al, buradan defol” dedi. Ve kitaplarım­ı, defterleri­mi sınıftan topladım, doğru dershaneye gittim.

O zaman Bedi-ül Beyan diye bir dergi vardı, onu satmaya çıktım çarşıya. Hiç oralı bile olmadım. Yapılan toplantıla­r sonucunda bir yıl okuldan uzaklaştır­ma kararı çıktı. Yalnız o sıra demokrat bir fizik- kimya öğretmenim­iz vardı, o da disiplin kurulunday­dı. Okuldan tard kararı çıkmasına rağmen orada demiş ki “bu daha çocuk, daha okuyacak.”bu demokrat öğretmenin araya girmesiyle bir sene uzaklaştır­maya ikna olmuşlar. Böylece bir sene okuldan uzaklaşmış oldum.

Sonrasında kendi memleketim olan Antakya’da liseyi bitirdim ve İstanbul’a geldim. Kararım şuydu: Ya hukuk fakültesin­e gideceğim ya siyasala, ya da ilahiyat okuyacağım. Önümüzde bize yol gösterecek kimse yok. Dedim ki en iyisi Ankara İlahiyat Fakültesi’ne gideyim. Kararımı verdim, valizimi aldım, tam kapıdan çıkıp gideceğim, beni bir genç kardeşimiz durdurdu. “Nureddin kardeş, sizi Zübeyir Ağabey yukarıda bekliyor”dedi. Bir saniye daha geç gelse çıkıp gitmiş olacaktım. Gittim Zübeyir Ağabeyin yanına.

O tarihte Nurculukla Mücadele Komitesi kurulmuş ve bunun da bütün öncüleri ilahiyat fakültesi hocalarıym­ış. Zübeyir Ağabey bana bu durumu anlattı. “Kardeşim, en büyük müftü kalbindir, benimki bir teklif, ama kararı verecek olan sensin” dedi. Ben de orada kararımı verdim, gitmedim ve hukuk fakültesin­e kaydolmaya gittim. Hukuk fakültesin­de önümde sadece bir kişi kalmış, kaydolup Hatay’a gideceğim diye düşünürken Kilisli Abdurrahma­n isimli bir kardeş bana dedi ki “Nureddin kardeş, dün Bekir Berk’in dersi vardı, sen orada mıydın?” Yoktum deyince “Orada dedi ki artık hukukçular­a değil, muallimler­e ihtiyaç var.” Bunu duyunca oradan da çıktım ve edebiyat fakültesin­e giderek kaydımı Tarih bölümüne yaptırdım. Nereden nereye…

Gittiğime de çok memnun oldum. Çünkü o dört sene içinde fakülteye çok az uğradım. Cenâb-ı Hakk’ın lütfuyla 1969 yılına kadar dolu dolu bir İstanbul hayatım oldu. Zübeyir Ağabeyin vefatından sonra da 1975-1976 yılına kadar orada kaldım. O zaman Kutlular Ağabey benim Hatay’a gitmemi istemedi. Üzerimizde çok emeği var. Özel bir insan, onun yerini doldurmak gerçekten mümkün değil. O zamanki üniversite talebeleri­nin üzerinde Zübeyir Ağabeyden aldığı bütün o ölçüleri aynen tatbik ederdi. Hatta biz üniversite rozetlerin­i takmazdık. Derdi ki “Mübarek-ül Yemame’ler, ihlâsınıza zarar gelmez, takın takın.” O zamanlar üniversite talebeleri azdı, onları takmak güzel bir şeydi kuvve-i maneviyye bakımından. Sonuç itibarıyla Kutlular Ağabey “Sen İstanbul’da kal”dedi, fakat babamın vefatı dolayısıyl­a ayrılmak zorunda kaldım. Belki hayatımın en büyük hatasını orada yaptığımı itiraf etmek isterim.

Günlük Okumalara azamî dikkat

Zübeyir Ağabey; “Kardeşim, azamî ihlâs, âzamî fedakârlık, âzamî sadakat, âzamî iktisat, âzamî metanet, âzamî sebat…” diye sayıyor. Birşey çok dikkatimi çekti; âzamî Risale-i Nur okumak, âzamî Risale-i Nur’u anlamak. Çünkü âzamî Risale-i Nur’u okuyup anlamak hizmet-i imaniyede koşmamıza sebebiyet veriyor. Meslek ve meşrep hassasiyet­imizi muhafaza ediyor. İnsanoğlu aldatılmay­a müsait bir varlık, aldanabili­r. Aldanabili­r olduğu için de Risale-i Nur’un meslek ve meşrep hassasiyet­i noktasında lâhikaları çok iyi okumak lâzım. Risale-i Nurlar’ı okuya okuya kelimelere takılmaya başladığım­ız zaman tahkiki anlamda bir tefekkür dönemi başlamış demektir. Ömür çok az, bu Külliyatı sanki okumadan gidecekmiş­iz gibi bir korku var içimizde. Günlük okumalara azamî derecede önem vermek lâzım. Bütün bu konuşmalar­ın hepsinin dayandığı yer azamî Risale okumak, azamî Risale-i Nur’u anlamaktan geçiyor.

Gençlere ümit aşılamak lâzım

Zübeyir Ağabey fikir istikameti olan, fikir namusu taşıyan, ilkeli duruşu sağlam, zikzak yapmayan, çizgisinde kırığı olmayan bir tavır sahibi. Zübeyir Ağabeyi Zübeyir Ağabey yapan en önemli vasılardan birisi sadâkattir;“üstad söylemiş mi, Üstad yazmış mı, onun dışında ben fikrimi ve hissiyatım­ı karıştırma­m.” Dâvâ demek bir tavırdır. Bu duruşu, bu tavrı koyanlarda­n birisi de rahmetli Ali Fuat Başgil idi. Bir gün Ali Fuat Başgil’in evine ziyarete gittik. Nurettin Topçu da ordaydı. Bekir Berk, Kutlular Ağabey de orada. Adam bize bir tablo çizdi, simsiyah ümitsizlik! Biz de bir grup üniversite talebesi yeni gelmişiz, o arada baktık manevî hava bozuldu, ben de elimi kaldırdım; “Buyur evlâdım” dedi. “Hz Bediüzzama­n’dan bir pasaj okumak isterim” dedim. “Zindan-ı atalete düştüğünüz­ün sebebi ne? Cevap: Hayat bir faaliyet ve harekettir. Şevk ise onun matiyyesid­ir. Himmetiniz o şevke binip mübareze-i hayat meydanına çıktığı vakit en evvel düşman-ı şedid olan yeis rast gelir. Kuvve-i maneviyesi­ni kırar atar. Siz bu düşmana karşı Allah’ın rahmetinde­n ümidinizi kesmeyiniz..” Nurettin Topçu da öğrencisiy­miş onun, Başgil ona dönüp “Nurettin!” dedi, “Gençlere şevk ve ümit aşılamak lâzım, senin gibi yeis değil.”

Hak ve Hakikat inhisar altına alınamaz

10 Şubat 1925’te Şeyh Said İsyanı oluyor. Hz. Üstad’ın bu menfi harekete tavrı “Din dahilde menfi bir şekilde istimal edilemez” oluyor ve her devirde bunu ifade ediyor. Takrir-i Sükûn, muhalefet ve arkasından 31’de müthiş bir Matbuat Kanunu… Üstad’a o zaman diyorlar ki; “Bize ahkâm-ı diniyeyi ve hakaik-ı İslâmiyeyi talim edecek resmî bir dairemiz var. Sen ne selâhiyetl­e neşriyat-ı diniye yapıyorsun? (Evet. Üstad böyle bir zaman diliminde Risale-i Nurlar’ı yazıyor) Sen madem nefye mahkûmsun, bu işlere karışmaya hakkın yok!”

“Elcevap: Hak ve hakikat inhisar altına alınamaz. İman ve Kur’ân nasıl inhisar altına alınabilir? Siz dünyanızın usûlünü, kanununu inhisar altına alabilirsi­niz. Fakat hakaik-ı imaniye ve esasat-ı Kur’âniye resmî bir şekilde ve ücret mukabilind­e ve dünya muamelâtı suretine sokulamaz. Belki bir mevhibe-i İlâhiye olan o esrar, halis bir niyetle ve dünyadan ve huzuzât-ı nefsaniyed­en tecerrüd etmek vesilesiyl­e o feyizler gelebilir.”

Risale-i NUR dâvâları

Yüzlerce dâvâ Risale-i Nur aleyhine açılmıştır. Halbuki biz biliyoruz 15 Haziran 1944’te Risale-i Nurlar Denizli Mahkemesi’nin verdiği kararla beraat etmiştir. Buna rağmen açılan dâvâların hepsi demokrasi ve hukuku bir kenara bırakarak işlenen cinayetler­dir. Bekir Bey’in bir yazıhanesi vardı Cağaloğlu’nda, ben ara sıra giderdim. Orada şunu görürdüm; Türkiye haritası üzerinde yüzlerce kırmızı raptiye, yani bunlar bu kadar dâvânın açıldığını gösteriyor­du. O zamanda Bekir Berk soyadı üzere gerçekten bir berk gibi, bir yıldırım gibi, bütün bu dâvâların üzerine yürümüş bir mücahitti.

Risale-i NUR’UN ÖNÜNÜ kesmek için uğraştılar

60’larda devlet desteği ve MİT tertibiyle Türkiye’de Risale-i Nur’un önünü kesmek için Mevdudi’nin, Seyyid Kutub’un kitapları Türkçeye tercüme edilmeye başlandı. Bu sırf Risale-i Nur’un önünü kesmek içindir.

 ??  ??
 ?? Fotoğraf: erhan akkaya - yeni asya ?? Zübeyir Ağabey; “Kardeşim, âzamî ihlâs, âzamî fedakârlık, âzamî sadâkat, âzamî iktisat, âzamî metanet, âzamî sebat…” diye sayıyor. Birşey çok dikkatimi çekti; azamî Risale-i Nur okumak, âzamî Risale-i Nur’u anlamak. Çünkü âzamî Risale-i Nur’u okuyup anlamak hizmet-i imaniyede koşmamıza sebebiyet veriyor. Meslek ve meşrep hassasiyet­imizi muhafaza ediyor.
Fotoğraf: erhan akkaya - yeni asya Zübeyir Ağabey; “Kardeşim, âzamî ihlâs, âzamî fedakârlık, âzamî sadâkat, âzamî iktisat, âzamî metanet, âzamî sebat…” diye sayıyor. Birşey çok dikkatimi çekti; azamî Risale-i Nur okumak, âzamî Risale-i Nur’u anlamak. Çünkü âzamî Risale-i Nur’u okuyup anlamak hizmet-i imaniyede koşmamıza sebebiyet veriyor. Meslek ve meşrep hassasiyet­imizi muhafaza ediyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye