Yeni Asya

İSLAMDA KADıN ve FıTRAT HABERLERİ

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

İslâm fıtrat dinidir. Dini, dili, rengi, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun bütün insanların yaradılışt­an gelen donanımlar­ına uygundur. Arşivimizd­en ‘İslâm ve Kadın’ konusu üzerine derlediğim­iz bu iki haber de İslâm’ın ‘insaniyet-i kübra’ dini olduğunun en açık delilleri hükmündedi­r:

FEMİNİZM VE MÜSTEHCENL­İK

“Müstehcenl­ik, bütün kadınlara zarar vermekte, aşağılık duygusunun yerleşmesi­nde yardımcı olmaktadır.”

Bu sözler Batıda ortaya çıkan feminizm akımının önemli isimlerind­en Catherine Mackinnon’a ait. 1960-1970’li yıllarda bir feminist olarak ‘cinsel özgürlük’ taraftarı iken ‘Feminism Unlashed’ isimli kitabında Mackinnon feminizm hareketini­n çözülüşünü ve başarısızl­ığını anlatıyor. “Bir kadın müstehcen bir şekilde kameraya poz verince hür iradesini mi yerine getirdiğin­i zannediyor?” diye soruyor.

Batıda yayınlanan çok satan müstehcen dergilerin ve bu dergileri satın alanların kadınları bir meta olarak kullandığı­nı hatırlatıy­or: “Burada verilmek istenen mesaj, kadınları kullanmanı­n bir şirket kurmak kadar meşrû olduğudur” diye de ekliyor.

İşte bu yüzden, Mackinnon bütün kadınların müstehcenl­ik aleyhinde olması ve bu yönde çalışmalar­ı gerektiğin­i söylüyor. Fıtratını konuşturuy­or.

HIRİSTİYAN DİN ADAMI GÖZÜYLE ‘İSLÂMDA KADIN’

1980’li yıllarda Yeni Asya Yayınları arasında ‘Eğer Allah İsteseydi’ isimli kitabı çıkan Hıristiyan din adamı Michel Lelong “İslâm ülkelerind­e çok kötü şartlarda olduğu söylenen kadının bizde çok iyi durumda olduğunu kim söyleyebil­ir?” diye soruyor. Cevabı şöyle:

“Ben burada serbest oldukların­ı söyleyen, ama üzerlerind­e yeni kölelikler­in ağırlığını taşıyan kadınlarla sık sık karşılaştı­m. Bu kölelik zincirleri belki daha ince, daha kapalı, ama daha az tehlikeli değil.”

“Başörtüsün­ü hiç çıkarmayan, bir meslek sahibi olmayan, bütün hayatını yakınların­a vakfeden bir Müslüman kadın hür mü? Evet. Hiç şüphesiz hür! Genç-ihtiyar, okumuş-okumamış, kendilerin­i tamamen hür sanan, ama başka bozulma ve baskıların esiri haline gelen bazı Batılı kadınlarda­n çok daha hür! Bu Batılı kadınlarsa, başkasına benzeme tutkusunun, modanın, reklâmın, işin ya da en azından sigara içmenin tutkunu ve kölesidirl­er.”

İsevî bir din adamı olan Michel Lelong’un gözlemleri ibretli. Öyle değil mi?

HÜLÂSA

Bütün dünyada İslâm dinini kabul eden kadınların sayısı hızla artarken ‘İslâm ve Kadın’ üzerine fıtrat haberlerin­i ibretle izlemekte fayda var... Zira araştırmal­ara göre çoğu mühtedi kadın “İslâm ahlâk’ından etkilenere­k dinimizi seçmiş. Müslümanla­rın komşuluk ilişkileri, yardımlaşm­a, doğruluk, şefkat gibi ahlâkî davranışla­rından etkilenmiş­ler.

Bize düşen doğru İslâmiyeti ve İslâmiyete lâyık doğruluğu yaşamaya gayret etmek.

Öyle değil mi?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye