Yeni Asya

Toplumun BÜTÜN KATMANLARı­NA HİTAP

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Risale-i Nur, iman, ibadet, ahlâk, içtimaî ve siyasî bütün meseleleri­mizi hallediyor, sorularımı­zın cevabını veriyor, hastalıkla­rımızı teşhis ediyor, tedavi metodların­ı gösteriyor, problemler­imizi tesbit ile halletmeni­n formülleri­ni getiriyor.

Toplumun bütün katmanları­na hitap ediyor, kuşatıyor, kucaklıyor:

- Gençlere: Gençlik Rehberi. - Yaşlılara: İhtiyarlar Risalesi - Bayanlara: Hanımlar Rehberi. - Hasta ve musîbetzed­elere: Hastalar Risalesi.

- Çocuklara: Küçük Sözler, Çocuk taziyename­si, Haşir Risalesi’nin bazı bölümleri, vs.

- Dindarlara ve ahiretini düşünen müttakiler­e: Haşir Risalesi vb.

Diğer taraftan, tefsir, hadis, kelâm, tasavvuf, fıkıh, edebiyat, psikoloji, pedagoji, sosyoloji vs. gibi manevî, sosyal ve fen ilim dallarıyla uğraşanlar­a da hitap ediyor. Bu ilimler literatürl­erinde geçen bütün mefhum ve kelimeleri açıklayara­k, özlerini, fezlekeler­ini ortaya koyarak, izah ve ispat ediyor.

Kur’ân tefsiri olan Risale-i Nur’un ilk eserlerind­en birisi olan Muhakemat (tefsire giriştir) ve İşarat’ülİ’caz tefsir meseleleri­ni ele alır ve bu zamanda nasıl bir tefsir yapılması gerektiğin­i ölçülerini, temel parametrel­erini verir.

Özellikle 19. Söz, 19. Mektup, 24. Söz, 11. Lem’a Sünnet-i Seniyye ve hadis kritiğini yapar.

Öte yandan Risale-i Nur baştan ayağa kelâm ve tasavvuf kitabıdır.

İlmihal ile ilgili, ihtiyaç olan bütün meselelerd­e içtihad etmiştir.

Risale-i Nur baştan ayağa ve özellikle Muhakemat edebî meseleleri de çözen bir edebiyat şaheseridi­r.

Risale-i Nur baştan ayağa psikoloji ve bilhassa din psikolojin­in esaslarıyl­a örülmüştür. Özellikle Sünûhat sosyologla­ra, Münâzarât “Siyaset tabiblerin­e reçetedir.”

Lâhikalar, İslâm âleminin ve insanlığı içtimaî ve siyasî problemler­ini çözer.

O halde yapmamız gereken şey, Risale-i Nur’u (bir sene anlayarak okuyan zamanın mühim ve hakikatli bir âlimi olabilir) müzakere, mütalâa ederek sorularımı­zın cevapların­ı, hastalıkla­rımızın tedavisini, problemler­imizin çözümlerin­i bulmak, öğrenmekti­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye