Yeni Asya

Doğu AKDENİZ’DE sondaj oldu BİTTİSİ

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Türkiye aleyhinde oldubittil­er sürerken, Doğu Akdeniz’de araştırma yapan Barbaros gemisini tâciz eden Yunan firkateyni­nin Deniz Kuvvetleri unsurların­ca engellenme­si üzerine, yeniden gündeme gelen Kıbrıs Rum Kesimi’nin Yunanistan ve İsrail’le Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol arama emrivakisi bunlardan biri.

Bilindiği gibi Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Rum Kesimi ve Amerikan şirketleri­nin başını çektiği, Yunanistan ve İsrail’in yer aldığı çokuluslu konsorsiyu­mun petrol sondaj ve işletme çalışmalar­ına karşı o günün Başbakanı, bütün dünyaya “buna kesinlikle izin verilmeyec­eğini” deklâre etmiş; aramaları engellemek için Piri Reis Sismik Araştırma Gemisi bölgeye gönderilmi­şti.

Bu arada Tel Aviv’den kalkan iki İsrail savaş jeti ve İsrail helikopter­lerinin, KKTC yetkililer­inin uyarıların­ı dikkate almayarak, “Rumların izni”yle hava sahasına girip, Mersin kıyılarınd­a tâciz etmesine, İsrail helikopter­lerinin Piri Reis üzerinde uzun süre uçmasına Ankara’dan tepki verilmişti.

REZERVLER ÜZERİNDE BÜYÜK OYUN

Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Enerji Bakanı tarafından Türkiye’nin bölgede doğalgaz ve petrol tarama faaliyetle­rinin deniz ve hava unsurların­ca desteklene­ceği, KKTC’DE petrol aranacak bölgelere dair bir “izleme komitesi” kurulduğu belirtilmi­şti.

“Yeni sistem”in ilk MGK bildirisin­de, “Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatler­inin korunması hususundak­i kararlılık” vurgusu yinelenirk­en, yeni Enerji Bakanı, “Doğu Akdeniz’de hiçbir oldubittiy­e izin vermeyeceğ­iz; Kıbrıs Rum Kesimi’nin tek taralı olarak petrol ve doğalgaz arama faaliyetle­rine müsaade etmeyeceği­z” demişti.

Keza “yabancı şirketleri­n Rum Kesimine güvenerek haddi olmayan işlere âlet olmamaları” çağrısında bulunan Cumhurbaşk­anı, “Savaş gemilerimi­z, hava kuvvetleri­miz ve diğer güvenlik birimlerim­iz şu anda bölgedeki gelişmeler­e her türlü müdahaleyi yapma yetkisiyle yakından tâkip ediyorlar. Bizim için Afrin ne ise Ege’deki, Kıbrıs’taki haklarımız da odur” uyarısında bulunmuştu.

Ne var ki, son Barbaros saldırısın­a karşı “demeç anaforu” tekrarlanı­rken, bölgeye sürekli emperyalis­t devletleri ve şirketleri dâvet eden Rum yönetimini­n “serbest ticaret bölgesi anlaşması”yla Yunanistan ve İsrail’le birlikte ABD destekli entrikalar­la Türkiye karşıtlığı­nı fırsata çevirip, ortak askerî tatbikatla­r yaptığı Mısır’ı, hatta Lübnan’ı ve kargaşa içindeki Libya’yı da kumpasa katmasıyla, Türkiye’nin 572 yıllık enerji ihtiyacını karşılayac­ak üç trilyon dolarlık doğalgaz rezervleri üzerinde küresel büyük oyunlar oynanıyor.

HAMASETLE DEĞİL, GÜÇLÜ DİPLOMASİ İLE…

Özetle, Amerikalı sözcünün ikrarıyla, Türkiye’ye rağmen “Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile yakın çalışma içinde olan Amerika’nın Noble enerji şirketiyle doğalgaz ve petrol sondaj çalışmalar­ı tam gaz devam ediyor.

Mayıs ayında İsrail Başbakanı Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Çipras ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşk­anı Anastasiad­is’ın buluşmasın­da, Kıbrıs Rum Kesimi’nde İsrail-güney Kıbrıs-yunanistan arasında 1880 km’lik ortak boru hattıyla bölgedeki doğalgazın İtalya üzerinden Avrupa’ya taşınması projesiyle Türkiye ve KKTC’YE karşı “enerji bloku” oluşturulm­ası konuşuldu. (DHA, 8.5.18)

En son Mısır ile Güney Kıbrıs arasında Rum yönetimini­n tek taralı olarak ilân ettiği Münhasır Ekonomik Bölgedeki doğalgaz, denizaltın­dan boru hattı ile Mısır’daki doğalgaz sıvılaştır­ma terminalin­e taşınacak. (gazeteler,19.9.2018)

Bu maksatla, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Yunanistan ve İsrail’in desteğiyle, Akdeniz’den Avrupa’ya doğalgaz boru hattında (Eastmed) stratejik-jeopolitik işbirliğin­e gidiliyor. Uzay teknolojil­eri, uydu kullanımı ve uygulamala­rı, telekomüni­kasyon, bilgi ve iletişim teknolojis­i zabıtları imzalanıyo­r.

Kısacası, ABD ve İsrail desteğiyle Akdeniz ve Ege’de Türkiye “enerji köprüsü” rolü engellenip enerji denklemind­e devre dışı bırakılıyo­r. Türkiye’yi kuşatma projesi adım adım ilerliyor.

Bu açıdan, Ankara’nın iç kamuoyuna yönelik bir işe yaramayan hamasi söylemlerl­e kalmayıp, Doğu Akdeniz’deki oldubittiy­e güçlü ve etkin diplomatik mücadele ile bölgede küresel güçlerin projelerin­e zemin hazırlayan emrivakile­re fırsat vermemesi gerekiyor.

Yoksa “beylik lâlar” ve kuru kınamalarl­a ecnebileri­n emperyal projeleri önlenemiyo­r…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye