Yeni Asya

And dayatması ve demokrat duruş

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

933 senesinden beri okullarda öğrenciler­e tekrarlatı­lıp, 12 Eylülcüler­in yaptığı bir ekleme ile ideolojik mesajı daha da katmerlene­rek devam ettirilen Öğrenci Andı dayatmasın­ın 2013’te kaldırılma­sıyla, Yeni Asya’nın çok öncesinden itibaren gündeme getirip ısrarla takipçisi olduğu bir teklif hayata geçirilmiş oldu.

Ama bu olumlu adımın kalıcı olabilmesi, anayasal ve yasal altyapısın­ın sağlam bir şekilde oluşturulm­asına bağlıydı. Biz işin bu cihetine de dikkat çekerek, bu altyapının tamamlanma­sı gereğini vurguladık.

Yapılması gereken, anayasa başta olmak üzere ilgili temel kanunlarda­ki bütün resmî ideoloji atıflarını­n tümden kaldırılma­sı idi.

Yapıl(a)madı. Bunun için de And meselesind­e beş yıl sonra yeniden başa dönüldü.

Gerçi henüz süreç tamamlanmı­ş değil. Konu Danıştay Dava Daireleri Genel Kuruluna gittiğinde sonuç ne olur, bilmiyoruz.

Ama mevzuatın resmî ideolojide­n mutlaka temizlenme­si gereği ve zarureti, bu konudan bağımsız olarak devam ediyor.

O açıdan baktığımız­da, iktidarın tavrı hiç ümit vermiyor. Çünkü resmî ideolojiye ve sembolleri­ne sahiplenme noktasında herkesten çok daha istekli görünüp bu yönde tuhaf mesajlar vermeye devam ediyor. “En hakikî Atatürkçü biziz” modunda... “Yeni sistemle bütün vesayetler­i bitirdik” dediği bir noktada böyle “sürpriz” bir başkaldırm­aya muhatap olması ayrı bir bahis.

İktidarın duruşu bu iken muhalefet partilerin­in hali de evlere şenlik. Öğrenci Andı konusunda verdikleri tepkiler, “Hepsi birden Mhp’nin peşine takılmış, aynı nakarat ve ezberi tekrarlayı­p duruyorlar” dedirtiyor.

Özellikle kimliğini ancak demokrat bir yörüngeye oturtması halinde alternatif olma şansını elde edebilecek bir parti olarak İYİ Parti’nin ve hele Dp’nin bu konudaki tepkilerin­i demokrat duruşun gerekleriy­le bağdaştıra­bilmek kesinlikle mümkün değil.

12 Eylül takviyeli bir tek parti dönemi kalıntısın­ın fuzulî avukatlığı­na soyunmak size mi kaldı? Uğraşıp mücadele etmeniz gereken onca antidemokr­atik ve hukuk dışı uygulama varken Öğrenci Andı garabetini savunmak nasıl bir çelişkidir?

Alternatif arayan halka, “Aradığınız adres biziz” mesajını böyle mi vereceksin­iz! Ermenek bölge toplantısı­nın ardından

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye