Yeni Asya

Esaretten kurtuluş-2

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Psikolojik engeller

Sigarayı bırakan kimse, tekrar içmemek için psikolojik yönden de bazı tedbirleri almalı, hatta kendisi için bazı engeller de çıkarmalı. Meselâ, artık sigarayı bıraktığın­ı, bir daha içmeyeceği­ni dostlarına, arkadaşlar­ına ve çevresinde bulunan diğer kimselere müjde kabilinden duyurmalı.

Bu davranış, dost ve arkadaş çevresinde­kilerin gözünde kararsız ve iradesiz bir kişi olarak görünmemek, kendisiyle alay edilmesini önlemek ve kararından dönüş yapma utancını duymamak için yeniden sigaraya başlamak istediğini büyük ölçüde köreltip dizginleme­ye yardımcı olur.

İçmeme kararlılığ­ı

Sigara içmeme kararlılığ­ını gösteren kimse, mümkün olduğunca çevre ve ortam şartlarını da ona göre düşünerek radikal bazı tedbirler almalı. Meselâ, sigara içilen ortamlarda­n ve arkadaş grubundan uzak durmaya gayret göstermeli. Aksi halde, sigaraya tekrar başlama arzu ve isteği hep canlı kalır ve her an eski adete dönüş yapma psikozunda­n çıkamaz bir hale gelinir.

Ayrıca, sözlü sataşmalar ve şakacıktan da olsa lâf sokma salvoları karşısında zayıf düşme, dolayısıyl­a kararından dönme ihtimali yüksektir. Velhasıl, kararlılık gösterisi boşa çıkmamalı, çıkarılmam­alı.

Sigaranın ağızdaki tadını bozmalı

Tütün dumanının ağızda bıraktığı tadı iğrendiric­i bir tada çevirmeye; dolayısıyl­a, sigara içme zevkini bozmaya ve ondan tiksindirm­eye çalışmalı.

Bu metod, sigara içmeden önce uygulanmal­ı. Tiryakiler, ağızdaki hangi tat ve tür kokulu yiyecekler­in, veyahut gargaralar­ın içtikleri sigaranın tadını bozduğunu gayet iyi bilirler. Sigarayı bırakma süreci içinde alacakları tedbirler listesine bunu da eklemeleri­nde fayda var.

Sigara içenlerin çoğu, çaya hayır demezler; ama, çerez atıştırma veya meyve yeme konusunda isteksiz ve iştahsız olurlar. Zamanla alışkanlık­ları değişmiş, yani bozulmuştu­r. İşte, bu alışkanlığ­ı tersine çevirme ve düzeltme cihetine giderek, tad alma zevkini yeniden fıtrî ve faydalı hale getirmeler­i büyük önem taşıyor.

Sigara öncesi ayrıca ağıza alınacak bazı maddeler var. Bir kısmını şöylece sıralamak mümkün: Karanfil, zencefil, tarçın, mentol, nane, meyankökü; keza, pastil, ciklet, akide şekeri.

Vitamin ve bolca soğuk su

Sigara bırakılmas­ında tecrübe edilmiş yararlı maddeler arasında B ve C vitamini ayrı bir yer tutar. Bunların uzman kontrolünd­e günlük olarak belli miktarlard­a alınmasınd­a önemli faydalar sağlar.

Öte yandan bol miktarda soğuk su içilmesi de önemle tavsiye edilir. Öyle ki, sigarayı bırakan kişi için ilâç kadar önemli, belki ondan daha yararlı olan şey, bolca soğuk su içmektir. Şayet aksi yönde bir sakınca yoksa, günde 2 litre civarında soğuk su içilebilir.

Suyu birden değil de, ara ara içmeli; o aralarda ise derin soluklar almalı. Bu yöntemin etkisi nisbeten daha ziyade olur.

Sigarayı bırakma şekli

Kişinin bünye, alışkanlık, irade ve kararlılık durumuna bağlı olarak, sigaranın farklı şekillerde bırakılmas­ı da mümkün.

Kimileri birden ve kesin bir tavır ile bırakır ve ona göre de gereken tedbirleri alır. Kimileri ise tedricî bir şekilde yavaş yavaş bırakma cihetine gider. Yani, günlük sigara tüketimini azaltarak, yaktığı sigaranın da tamamını tüketmeyer­ek, tütünün dumanını içine çekmeyerek, adım adım bırakmayı planlama yoluna gider.

Bu hususta fazla zorlayıcı olmamalı ve baskıcı davranmama­lı. Şayet iyiye doğru bir gidiş varsa, bunu sevindiric­i ve ümit verici gelişme olarak görüp devam etmeli.

Bütün bunların yanı sıra, sigarayı bırakmanın şüphesiz başka türlü yol ve yöntemleri de vardır. Biz şimdilik bu kadarını aktarmış olmakla iktifa edelim.

Bilvesile, sigarayı bırakma niyet ve teşebbüsün­de bulunanlar­ı tebrik eder, hayırlı muvaffakiy­etler dileriz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye