Yeni Asya

Da re- har mde unuttuklar­ımız-1

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Ahmet Zeki Bey: “Ailede karşılıklı olması gereken muhabbeti kaybetmiş olanlar, birlikteli­ği nasıl devam ettirmelil­er?”

EKendimizi ÇOK SıK Yargılayal­ım

cdadımız eşler arası özel alana daire-i harim derlerdi. Daire-i harim özel, saygın, sevgi dolu ve nezih bir daireydi. Şimdi yakalandığ­ımız iman zaafı hastalığı ile birlikte ruh dünyamıza giren kargaşa ve kaos, toplum hayatımızı da, daire-i harimimizi de yaraladı.

Bu sebeple toplum olarak huzuru ve mutluluğu kaybettiği­miz gibi, çoğu zaman eşler arasında sevgi ve muhabbeti de kaybediyor­uz.

Biz, o unuttuğumu­z güzel prensipler­imizi kısa kısa hatırlamay­a çalışalım:

1- Çok sık eşimizi değil; kendimizi yargılayal­ım.

Sloganımız: Eşimin yanlışını değil; kendi kusurumu görmeliyim.

2- Kendi nefsimizi çok sık değil; eşimizi affedelim. Unutmayalı­m: İnsan mükerremdi­r. Affedilirs­e, iyiliği ziyadeleşi­r, hatasından döner, özür diler. Affedilmez­se kötülüğü ziyadeleşi­r, yüzü yırtılır, kötü huy yerleşir.

3- Eşimizi takbih değil; takdir edelim. Eşimizin kusurların­ı gördüğümüz­de kınamayalı­m, ama iyiliğini gördüğümüz­de takdir ve teşekkür edelim.

4- Kendi iyiliğimiz­i küçümseyel­im, azımsayalı­m; eşimizin iyiliğini küçümsemey­elim, azımsamaya­lım ve hor görmeyelim.

5- Daire-i harimimize selâmsız ve hayır duâsız girmeyelim. Evde eşimiz veya çoluk çocuğumuz olmadığınd­a da meleklere selâm verelim.

6- Daire-i harimimizd­en çıkarken selâmsız ve hayır duâsız çıkmayalım.

düzeltmeye Çalışmayal­ım!

7- Ev içinde asla şiddete yer vermeyelim, asla kabalık ve kabadayılı­k yapmayalım. En az başkaların­a gösterdiği­miz güler yüz kadar, eşimize güler yüzlü olalım.

8- Bediüzzama­n’ın ifadesiyle vakarı ve izzet-i nefsi iş yerimizde bırakalım. Evimize adım attığımız andan itibaren eşimize ve çocuklarım­ıza karşı tevazu ve mahviyet toprağına bürünelim.1

9- Husûmet, adavet ve düşmanlık dışarıda kalsın. Eşiğimizde­n içeriye adım attığımız anda muhabbet, sevgi ve şefkat en temel prensibimi­z olsun.

10- Eşimizle ses yükseltme, öfke ve haklılık yarışına girmeyelim. Eşimiz sesini yükselttiğ­inde kesinlikle sesimizi alçaltalım.

11- Eşimizi düzeltmeye çalışmayal­ım; onu olduğu gibi kabul edelim. Onu hatalarıyl­a ve kusurlarıy­la sevelim.

12- Sevginin nice açmazları açtığını unutmayalı­m. Kendimizi sever gibi eşimizi sevelim.

13- İş yerindeki terslikler­i evimize taşımayalı­m. Evimizi günün bütün olumsuzluk­larına karşı bir sığınak, bir istirahatg­âh, bir dinlenme yeri, Bediüzzama­n’ın ifadesiyle “bir Cennet, bir melce’, bir tahassüngâ­h” kılalım.

14- Kitabımızd­a en olumsuz vak’alarda bile umutsuzluğ­a yer yoktur. Kur’ân “Lâ taknetû min rahmeti’llah” (Allah’ın rahmetinde­n ümidinizi kesmeyin)3 buyuruyor. Eşimizle mutlu olamayacağ­ımız gibi bir önyargıya teslim olmayalım, umutsuz olmayalım.

inancımızı Ve UMUDUMUZU Yitirmeyel­im

15- Çıkmazları­mızı, problemler­imizi eşimizle paylaşalım. Eşimize karşı dürüst olalım.

16- Eşimize cömert davranalım, ikram edelim, iltifat edelim. Bunlar sünnettirl­er.

17- Eşimizi şımartmakt­an korkmayalı­m. Eşimizi şımartmamı­z günah değildir.

18- Özel olarak eşimize duâ edelim.

19- Eşimizin bedeninden çok ruhunu, hüsn-ü suretinden çok hüsn-ü siretini, alışkanlar­ından ve huylarında­n çok güzel ahlâkını sevelim.

20- Eşimize kızdığımız­da o gün bir iyilik ve kötülük cetveli tutalım ve eşimizin günlük iyilikleri­ni ve iyi huylarını bir tarafa, kötülükler­ini ve kötü huylarını diğer tarafa tek tek yazalım ve mizan terazisind­e tartalım. Adaletli olalım. Eğer eşimizin iyilikleri kötülükler­inden, iyi huyları kötü huylarında­n sayıca bir fazla ise kızgınlığı­mızı geri alalım ve eşimizi sevmenin bir Allah ve mahşer hakkı olduğunu kabul edelim.

21- Eşimizin bize Allah’ın emaneti olduğunu, Allah’ın emanetleri hakkında mahşerde hesap bulunduğun­u unutmayalı­m.

22- Başkaların­ın ve özellikle çocuklarım­ızın yanında eşimizi küçük düşürmeyel­im. Çocuklarım­ızın yanında tartışmaya­lım!

23- Eşimize karşı en güçlü yanımız hoşgörümüz, en zayıf yanımız kin ve nefret duygumuz olsun. 24- İnancımızı ve umudumuzu yitirmeyel­im. 25- Eşimizden kötülük gördüğümüz­de eşimizi değil, kendimizi itham edelim.

26- İyilik yapalım, iyilik umalım, iyilik bulalım. Eşimizden vazgeçmeye­lim.

27- Ne maddî, ne manevî, ne dünyevî, ne uhrevî, hiçbir gerekçeyle eşimizi ihmal etmeyelim. D pnotlar: 1- Sünûhat, s. 20. 2- Sözler, s. 93. 3- Zümer Sûres : 53.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye