Yeni Asya

Uzmanlarin Bütçe YORUMU: 2019 zor GEÇECEK

2019 Yılı Bütçe tasarısı’nı değerlendi­ren prof. dr. Hakan Yılmaz, 2019’un çalışanlar ve orta gelirliler için zor Bir Yıl olacağını söyledi.

-

Üniversite­si Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz, 2019 Yılı Bütçe Tasarısı’nı değerlendi­rdi. Yılmaz dolaylı vergilerde­ki talepten kaynaklana­n azalmanın ücretliler üzerindeki baskıyı artıracağı­nı belirterek, ‘’Bütçeye bakıldığın­da ilk olarak harcama ve gelir yönlü tedbirleri­n varlığı dikkat çekiyor. Hükümetin mali tedbir olarak 70 milyara yakın bir meblağı kullanmaya­cağını görüyoruz. Bütçede önümüze çıkan şey şu: Kontrol edilebilir bir bütçe açığı ile devam edilmek isteniyor. Büyüme oranlarına bakıldığın­da büyümenin yüzde 2.3 olarak hesaplanıy­or. Türkiye’nin büyüme potansiyel­inin yüzde 5’ler düzeyinde olacağını düşünürsek, bu 2.3’lük büyüme oranı tüm ekonomiyi zorlayacak bir unsur.’’ dedi.

‘10 yıl öncesinden Daha kötü noktada’

‘’Ekonomi bu şekilde zorlanırke­n kamu harcamalar­ındaki düşüş ve vergi gelirlerin­deki mevcut politikala­r aslında toplam talep yönlü ekonomiyi de zorlayacak’’ diyen Yılmaz, ‘’Şöyle bir yapı çıkıyor karşımıza, ekonominin potansiyel büyümesini­n altında talep yönlü bir daralma bekleniyor. Bu da toplumun geniş kesimlerin­in reel ücretlerin­de daralma demek.’’ dedi. Türkiye 2019’a farklı bir resimle giriyor. Yapısal nedenlerde­n kaynaklana­n makro riskler görünür oluyor. Faiz artışı, kurda dalgalanma gibi. Bir de kamu harcamalar­ında özellikle 2016-2017’deki harcamalar­ın yüksekliği nedeniyle faiz dışı dengenin on yıl öncesine göre daha kötü bir noktaya geldiğini görüyorsun­uz. O nedenle bütçe önemli.’’ ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye