Yeni Asya

Basgil: hükümetin görevi adaleti hâkim kılmaktır

said nursî’yi savunduğu için 27 MAYIS darbeciler­inin Hışmına UĞRAYAN demokrat Hukukçu Ord. Prof. dr. Ali fuat Başgil’den Güncel MESAJLAR.

-

demokratik hükümet

başgil “Demokrasi Yolunda” adlı kitabında şöyle diyor: “İktidara serbest ve güvenilir seçimlerle geliş, bir hükümetin demokratik olması için ilk şarttır, fakat son şart değildir. Demokratik bir hükümet, iktidarı hukuk prensipler­i ve insan hakları üzerinden kullanır.”

hürriyet ve eşitlik

“bu PRENSIP ve hakların başında ise, vatandaşla­rın hürriyet ve müsavat (eşitlik) hakları gelir. Hükümetin görevi, fitne ve fesadı (bozgunculu­ğu ve kargaşayı) önlemek, anlaşmazlı­kları ve çatışmalar­ı halletmek suretiyle adalet ve hakkaniyet­i hakim kılmaktır.”

Selçuk Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, merhum akademisye­n ve devlet insanı Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in ‘Demokrasi Yolunda’ adlı kitabından günümüze ışık tutan satırları, kendi internet sayfasında­n paylaştı. Başgil, kitabında, “Hükümetin görevi, fitne ve fesadı (bozgunculu­ğu, kargaşayı) önlemek, anlaşmazlı­kları ve çatışmalar­ı halletmek suretiyle adalet ve hakkaniyet­i hakim kılmaktır” diyor. Çukurçayır’ın, kendi bloğunda paylaştığı cümleler şöyle; “’Demokrasi aslında demopedidi­r, yani halkın eğitimidir’ diyordu Cemil Meriç. Ali Fuat Başgil’in Demokrasi Yolunda isimli kitabının özeti de bu cümlede yatıyor. Başgil’in Türk akademi tarihinde seçkin bir yeri vardır. 27 Mayıs sonrası akademiden uzaklaştır­ılan diğer 147 değerli bilim insanı gibi. Belki daha fazlası. Başgil 27 Mayıs darbeciler­ine karşı onurlu bir duruş sergilemiş, esaslı bir demokrasi mücadelesi vermiştir. Sonuçta kaybetse de, sözde kazananlar kadar kaybetmemi­ş, onuruyla tarihte yerini almıştır.

 ??  ?? ali Fuat Başgil
ali Fuat Başgil
 ??  ?? Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır Prof. Dr. Ali Fuat Başgil
Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, merhum akademisye­n ve devlet insanı Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in ‘Demokrasi Yolunda’ adlı kitabından günümüze ışık tutan satırları, kendi internet sayfasında­n paylaştı.
Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır Prof. Dr. Ali Fuat Başgil Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, merhum akademisye­n ve devlet insanı Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in ‘Demokrasi Yolunda’ adlı kitabından günümüze ışık tutan satırları, kendi internet sayfasında­n paylaştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye