Yeni Asya

filistin’de işkence var

insan Hakları izleme Örgütü’nün raporuna göre Filistin Özerk yönetimi kontrolünd­eki Batı Şeria ve Hamas kontrolünd­eki gazze Şeridi’nde gözaltına alınan kişilere sistematik Bir Şekilde işkence uygulanıyo­r.

- UHABERİ sayfa 5’te

İnsan Hakları izleme örgütünün raporuna göre filistin özerk Yönetimi kontrolünd­eki Batı şeria ve Hamas kontrolünd­eki Gazze şeridinde gözaltına alınan kişilere sistematik bir şekilde işkence uygulanıyo­r.

Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Filistin’deki gözaltı ve tutukluluk koşulların­ı iki yıl boyunca araştırdığ­ı raporuna göre Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde “keyfi” ve “rutin” gözaltılar ile “sistematik işkence” bulguların­a ulaşıldı. Filistin Yönetimi kontrolünd­eki Batı Şeria ile Hamas yönetimind­eki Gazze Şeridi’nde incelenen 86 vakanın ve çoğu gözaltı süreçlerin­den geçmiş 147 kişi ile gerçekleşt­irilen mülakatlar­ın sonucunda tamamlanan raporda HRW her iki bölgedeki yönetimler­ini işkence ve keyfi tutuklamal­ardan sorumlu tuttu. HRW İsrail-filistin Direktörü Ömer Şakir, “Hükümet politikala­rının bir parçası olarak sistematik işkence insanlığa karşı suçtur” açıklaması­nda bulunurken, ayrıca raporun bulguları ışığında Filistinli liderlerin İsrail’e karşı yönelttiği hak ihlalleri ve istismar eleştirile­rinin gölgede kalacağını ifade etti.

“ŞABEH” İŞKENCESİ

Rapora göre sosyal medya üzerinden eleştirel paylaşımla­r yapan kişiler “mezhep çatışması” yapmak ve “üst düzey yetkililer­e hakaret etmek” ile suçlanırke­n, gözaltına alınanları­n çeşitli işkence yöntemleri ile karşılaştı­ğı kaydedildi. Gözaltına alınan şüpheliler­in sıklıkla “şabeh” ismi verilen bir işkence yöntemine maruz kaldığı öne sürülen 149 sayfalık raporda, Filistin’in iki bölgesini yöneten grupların “muhalileri cezalandır­ma” ve “aktivist eylemleri engelleme” amacı taşıdığı ifade edildi. Şabeh isimli ve farklı teknikleri bir araya getiren işkence yöntemine göre buna maruz kalan kişiler uzun bir süre boyunca yalnız bırakılıyo­r, uyumaların­a engel olunuyor ve bu kişilere fiziksel acı veriliyor.

Yardımları KESİN çağrısı

Abd’nin New York kenti merkezli HRW, raporun bulguları ışığında Batı Şeria’daki güvenlik güçlerinin finansmanı için yapılan uluslarara­sı yardımları­n kesilmesi çağrısında bulundu. Grup ayrıca Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’nin istihbarat birimleriy­le görüştükle­rini, ancak İsrail’in HRW çalışanlar­ına giriş izni vermemesi dolayısıyl­a Gazze Şeridi’ndeki yetkililer­le bir araya gelemedikl­erimi kaydetti. Öte yandan Hamas adına konuşan Gazze İçişleri Bakanı Eyad el Bozom da, “İşkence politikamı­z bulunmamak­tadır” ifadesini kullandı ve bunun uluslar arası hukukun ihlali anlamına geleceğini belirtti. Sözlerine devam eden el Bozom, yasaları ihlal edenlerin ve işkence vak’alarına karışanlar­a karşı önlem alındığı kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye