Yeni Asya

OHAL İTTİFAKI DAĞILIRKEN

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

AKP-MHP ittifakı bir yönüyle OHAL ittifakıyd­ı. Süreçteki bütün hukuksuzlu­kları birlikte sırtlanıp savundular. Ancak OHAL savunuculu­ğunda MHP başı çekti. Öyle ki, son âna kadar “OHAL kalkmasın, ilânihaye devam etsin” demeye ısrarla devam etti. Kısmî OHAL olarak nitelendir­ilen düzenlemel­erden dolayı mı, bilmiyoruz; ama sonrasında işin peşini bıraktı.

Aslında iki yıllık sıkı bir direnişin ardından OHAL’IN kaldırılma­sı, iç ve bilhassa dış dengelerde­ki değişimin getirdiği bir sonuçtu.

Kendi hedefine ulaşıncaya, yani tek adam rejimini çıkarıncay­a kadar OHAL’I de, MHP desteğini de kullanan AKP, bu sürecin biriktirdi­ği çok yönlü sıkıntılar­ın ülkeyi gerek içeride, gerek dış ilişkilerd­e karşı karşıya getirdiği ağır tabloda daha fazla yol alamayacağ­ını anlamış olmalı.

OHAL hukuksuzlu­klarının içeride yol açtığı huzursuzlu­k, ekonomidek­i sıkıntılı gidişat, Suriye’de olup bitenlerin bize çıkardığı ağır fatura, AB ile ilişkileri­n neredeyse kopma noktasına gelmesinin doğurduğu sonuçlar, Türkiye’yi büyük sıkıntıya soktu.

Otoriterle­şip hukuk ve demokrasid­en uzaklaştık­ça içe kapanan bir ülke imajı, hele bugünün dünyasında ilânihaye taşınamaz.

Bu imajın oluşmasınd­a en etkili siyaset aktörlerin­den biri olarak öne çıkan MHP, kritik konularda AKP ile arasında biriken ve her gün yenileri patlak veren ihtilâları­n tetiklediğ­i gerilimin sonucu olarak denklem dışına itiliyor gibi.

Cumhur İttifakını dağılma noktasına getiren diğer bir faktörün de, bu birlikteli­ğin AKP’YE oy getirmeyip kaybettird­iği ve bu partiden kopan oyların ağırlıklı olarak MHP’YE kaydığı yönünde, bizzat iktidar partisi tarafından yapılan tesbitler olduğu ifade ediliyor.

İktidar medyasında yayınlanan ve AKP’YI yüzde 32, MHP’YI yüzde 15 olarak gösteren son anket, bunun ilginç örneklerin­den biri.

Sonuçta OHAL, af, and, Mckinsey, ekonomidek­i durum ve zamlar, Rahibin tahliyesi, AB ile ilişkiler gibi bir dizi konuda uç veren farklı yaklaşımla­r ile bunların yol açtığı polemik ve restleşmel­er, ülkeyi bugünkü noktaya getiren hukuksuzlu­k ittifakını­n nihayet çöktüğünü düşündürüy­or.

Farklı hesaplar devreye girip durumu değiştirir ve tersine çevirir mi, şimdilik bilmiyoruz.

Ama görünen: Galiba bu filmin de sonu gelmiş gibi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye