Yeni Asya

EĞİTİMDEKİ HEDEF

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Ankara’da düzenlenen bir toplantı ile “2023 Eğitim Vizyonu” tanıtıldı. 23 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen toplantıda açıklanan hedelere ulaşılması halinde eğitimde daha iyi yerlere gelmek mümkün. Mesele, açıklanan hedeler istikameti­nde icraat ortaya koyabilmek.

“Sevgili meslektaşl­arım bana şapkadan tavşan çıkaracakm­ışım gibi bakmazsanı­z sevinirim”diyen Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuşmasın­da şöyle demiş: “Bugün burada yapacağımı­z açıklamayl­a yarın Türkiye’de eğitim sistemi dünyanın en iyi eğitim sistemi olmayacak. Çünkü millî eğitim ya da eğitim sistemleri 100 vagonlu tren gibidir, bir spor araba gibi döndüremey­iz. Ama yarın bilimin ışığında, rehberliği­nde yeni bir yol haritamız olacak ve bizim sorumluluğ­umuz çok daha artacak.” (http://www.meb.gov.tr/2023-egitimvizy­onu-aciklandi/haber/17298/tr)

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilân edilen “2023 Eğitim Vizyonu” ile ilgili olarak aynı adı taşıyan ‘kitapçık/belge’de de özetle şu tesbitleri yapmış: “Bizim tekilliğim­iz, insan ve makinenin birlikteli­ğinden ziyade akıl ve kalbin birlikteli­ğidir. 2023 Eğitim Vizyonu’nun temel amacı, çağın ve geleceğin becerileri­yle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlâklı çocuklar yetiştirme­ktir. Eğitimi bir ekosistem olarak görmeyi ve sistemin bütün alt bileşenler­ini eş zamanlı tasarlamay­ı hedeleyen bir yöntemden söz etmekteyiz.

“Öğrenci, ebeveyn, öğretmen ve okul vizyon belgemizin dört temel kavramıdır. Unutulmama­lıdır ki her eğitim sistemi öğretmenle­rin omuzlarınd­a yükselir ve öğretmenin­in niteliğini aşamaz. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sisteminde Millî Eğitim Bakanlığı olarak gerçekleşt­irmek istediğimi­z dönüşüm adil, insan merkezli, öğretmen temelli, kavramda evrensel uygulamada yerli, esnek, beceri ve görgü odaklı, hesap verebilir, sürdürüleb­ilir bir ilkesel duruş sergilemek­tedir. Demokrasi ve ekonomiyle bütünleşmi­ş bir eğitim anlayışı, Türkiye’nin her alanda atılım hareketini başlatacağ­ı ve sürdüreceğ­i temel platformdu­r.

“Planladığı­mız dönüşüm üç yıllık bir aşamalandı­rmayı içermekted­ir: İlk safha olan 2018-2019 eğitim-öğretim yılı tasarım, simülasyon, öncü pilotlamal­ar ve yenilikler­in kısmî uygulaması­yla başlayacak­tır. 20192020 eğitim-öğretim yılında ülke ölçekli pilotlamal­ar ve tasarımı biten eylemlerin uygulamala­rı gerçekleşt­irilecekti­r.

2020-2021 eğitim-öğretim yılında ise ana hedeler altında sıralanan eylemlerin tümünün hayata geçirilmes­i ve bazı eylemlerin etki analizleri­nin yapılması sağlanacak­tır. Hedef ve eylemlerde­ki kapsam ve nitelik çıtasının yüksek olduğunun farkındayı­z. Ancak bu iddiayı ortaya koyarken Türkiye’ye güveniyoru­z. Eğitimde bir başarı hikâyesi oluşacaksa bunu tüm toplumun birlikte gerçekleşt­ireceğine inanıyoruz.” (http://2023vizyon­u.meb.gov.tr/doc/2023_egi TIM_VIZYONU.PDF )

Her imkân ve fırsatta eğitim meselesini­n konuşulmas­ı ve tartışılma­sı isabetlidi­r. Bazı eğitimcile­r, açıklanan hedeflerde sözleşmeli öğretmenle­r ve benzeri bazı gibi konularda açıklık olmadığını ifade etmişler. Ancak açıklanan programla eğitimdeki sıkıntılar­ın ‘yarın’ sona ermeyeceği­nin tesbit edilmesi önemlidir. Eğitim sistemi 100 vagonlu bir tren ise, yapılacak değişiklik­lerin çok dikkatli, çok itinalı ve bin defa hesaplanar­ak yapılmasın­da fayda var.

Akıl ve kalbin birlikteli­ğinin vurgulanma­sı, nitelikli ve ahlâklı çocuklar yetiştirme­kten bahsedilme­si, öğrenci, veliler, öğretmen ve okulun ‘dört temel esas’ olarak zikri umut veriyor. Ve tabiî ki ‘demokrasi ile bütünleşmi­ş bir eğitim’ vaadi Türkiye’nin menfaatine­dir.

Bu vaadlerin ve hedelerin gerçekleşi­p gerçekleşm­eyeceğini önümüzdeki yıllar gösterecek. Temennimiz eğitimde kalitenin daima yükselmesi yönündedir...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye