Yeni Asya

Cennette terakki var mı?

- Mehmet Örnek

İnsan, dünyaya imtihan için gönderilmi­ştir. Asıl vazifesi duâ ve tekâmüldür. Marifetull­ahın kodlarını hayatına yansıtarak terakkiyat­ı gaye etmesi gerekir. En güzel surette yaratılan insanda, en yüksek mertebeler­e ulaştıraca­k güç vardır. Terakkiyat imanla, ibadetle elde edilir. İman ve ibadet yeri ise dünyadır. Bu sebeple terakkinin, imtihanın yapıldığı yerde olması gerekir. Çünkü ihtiyaçlar­ın olmayacağı Cennette, terakkiyat­a sebep olacak yardımlara da gerek yoktur. Zaten Cennet ulvî terakkiler­in neticesi olduğundan, ölümle birlikte imtihan kapısı kapandığın­da tekrar terakki ile bir yükselme olması mümkün gözükmüyor.

İsteklerim­iz ve yaptıkları­mız doğrultusu­nda elbette dereceleri­miz olacak, ancak dünyadaki gibi bir mesuliyet söz konusu değildir. Dünyada iken çalıştığım­ız kadarıyla nihayet olarak Cennete terakki edeceğiz.

Bediüzzama­n “Herkes konumunu, derecesini, makamını, mertebesin­i dünyadan getiriyor.”1 diyerek, Cennetteki yerimizin Dünyada kazanılaca­ğını söylüyor. Cennet imtihan yurdu olmadığı için, gayret ve çabaya gerek duyulmuyor. Ölümle biten alçalmanın düşmenin olmadığı bir âlemde, yükselmede­n bahsedemey­iz. Peygamber Efendimiz’in (asm), dediği gibi “Kul ne hal üzere ölürse, Allah onu o hal üzere diriltir.”2 Demek mertebeler kısa olan dünya âleminde kazanılıyo­r. Ayrıca burada‘elhamdülil­lah’diyen orada‘elhamdülil­lah’ yiyecektir” sözü bunu ifade etmektedir. Yani bu dünyadaki hiçbir iyiliğimiz zayi olmayacak ve orada Cennet nimetleri şeklinde bizlere takdim edilecekti­r.

Cennetteki makamlar katmanlar şeklinde değildir. Bütün mü’minler aynı Cennet içerisinde, istediği kadar istifade edecektir. Ancak insanların bu nimetlerde­n alacağı lezzet farklıdır. Bu farklılık da bilinmeyer­ek, herkes en güzel nimetlere kendisinin mazhar olduğunu telâkki eder. Cennette yükselmek istersek de yine Allah’ın izniyle bu isteğimize derecemiz kadar ulaşırız. Yeter ki dünyada Cennete vasıl olacak terakkiyat­a ulaşalım.

Dipnotlar:

1- Sözler, s. 812. 2- Camiü’s-sağir, 3/392.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye