Yeni Asya

peygambere hakaret Özgürlük değildir

aihm: hz. MUHAMMED’E YÖNELİK hakaret İÇEREN İFADELER DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ kapsaminda DEĞERLENDİ­RİLEMEZ.

-

Karar oy birliğiyle

AİHM’DEN yapılan yazılı açıklamaya göre, bir Avusturyal­ının Hz. Muhammed için kullandığı hakaret içerikli sözlerin İnsan Hakları Sözleşmesi­nin düşünce özgürlüğü ile ilgili 10. maddesi kapsamında değerlendi­rilemeyece­ğine oy birliği ile karar verildi.

din Özgürlüğün­e Tehdit

“Kullanilan tartışmalı ifadeler objektif tartışma sınırların­ı aşmıştır. Kullanılan ifadeler İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e hakaret içeren bir saldırı olarak değerlendi­rilmiştir. Bu tür saldırılar, ön yargıları körükler ve din özgürlüğün­ü tehdit eder.”

avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avusturyal­ı bir kişinin Hz. Muhammed’e (asm) yönelik hakaret ihtiva eden ifadelerin­in düşünce hürriyeti kapsamında değerlendi­rilemeyece­ğine hükmetti. AİHM’DEN yapılan yazılı açıklamaya göre, 47 yaşındaki Avusturyal­ının 2009’da Hz. Muhammed’e (asm) yönelik kullandığı hakaret içerikli ifadelerin İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce hürriyeti ile ilgili 10. maddesi kapsamında değerlendi­rilemeyece­ğine oy birliği ile karar verildi. Açıklamada, Avusturya mahkemeler­inin şahıs hakkında yerinde ve doğru gerekçeler­le hükmettiği­nin altı çizilerek, “Kullanılan tartışmalı ifadeler objektif tartışma sınırların­ı aşmıştır. Kullanılan ifadeler İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e hakaret içeren bir saldırı olarak değerlendi­rilmiştir. Ayrıca bu tür başka saldırılar, ön yargıları körükler ve Avusturya’daki dini özgürlüğün­ü tehdit eder.” değerlendi­rmesine yer verildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye