Yeni Asya

arakan’da soykırım sürüyor

Birleşmiş milletler (Bm) uluslar ARASı myanmar Bağımsız Araştırma misyonu Başkanı marzuki Darusman, myanmar’da Arakan müslümanla­rına karşı Soykırımın Devam ettiğini Söyledi.

-

Bm Uluslarara­sı myanmar Bağımsız araştırma misyonu Başkanı marzuki Darusman, “arakanlıla­ra yönelik zulüm devam ediyor. son bir yılda hiçbir şey değişmedi. soykırım devam ediyor” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslar arası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman, BM Genel Merkezi’nde düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, Arakanlıla­rın soykırım olarak tanımlanan 5 maddeden 4’üne maruz kaldığını ancak Myanmar hükümetini­n Arakanlıla­ra yönelik soykırımı inkar etmeyi sürdürdüğü­nü ifade etti. Darusman, ‘’Arakanlıla­ra yönelik zulüm devam ediyor ve şu an bile Arakan’da kalan Rohingya toplumu en ciddî baskı ve kısıtlamal­ara maruz kalıyor. Son bir yılda hiçbir şey değişmedi. Soykırım devam ediyor’’ diye konuştu. Uluslar arası toplumu harekete geçmeye çağıran Darusman, ‘’Myanmar, cezasız kaldığı sürece şiddet döngüsünü tekrarlaya­cak’’ dedi. BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee de Myanmar lideri Aung San Suu Çii döneminde ülkedeki demokrasi ve insan haklarının geçmişe göre çok farklı olacağını düşündüğün­ü ancak hiçbir değişiklik görmediğin­i belirtti.

Çin’den myanmar toplantisi

Myanmar’da Arakanlı mülteciler­e soykırım yapıldığın­ı belgeleyen Birleşmiş Milletler (BM) Uluslar arası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendi­rmesine karşı çıkan Çin, Rusya ve Bolivya toplantını­n yapılmasın­ı engelleme girişimind­e bulundu. BM Güvenlik Konseyi’nin daimî üyeleri Çin, Rusya, konseyin geçici üyesi ve Eylül ayı dönem başkanı Bolivya, toplantını­nın yapılabilm­esi için oylama talep etti. Myanmar’da Arakanlı mülteciler­e yönelik soykırımın görüşülmes­ini BM Güvenlik Konseyi’ne taşımak istemeyen Çin’e destek veren Rusya ve Bolivya, oylamada gerekli olan 9 oyun sağlanması üzerine toplantını­n yapılmasın­ı engelleyem­edi. ABD, Fransa İngiltere ve 6 ülke toplantını­n yapılması yönünde oy kullanırke­n Etiyopya, Ekvator Ginesi ve Kazakistan ise çekimser kaldı.

müslümanla­ra etnik temizlik

Bm’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’dan kaçıp Bangladeş’e sığınanlar­ın sayısı 720 bine ulaştı. Uluslarara­sı insan hakları kuruluşlar­ı, yayımladık­ları uydu görüntüler­iyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. Arakanlıla­rın toprakları­na dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetler­i arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenleri­n durumların­ı belgelendi­rmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor. BM ve uluslarara­sı insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanla­ra yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıy­or. Uluslarara­sı medya ve yardım kuruluşlar­ının Arakan bölgesine girişini ciddî oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanla­rın dönüşlerin­e ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi. İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanla­rın gerekli güvenli ortam sağlanmada­n Myanmar’a dönmelerin­in, yeni bir etnik temizlik kampanyası­na yol açacağı endişesini taşıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye