Yeni Asya

mhp denklem dışı Kalırsa...

- KÂZıM GÜLEÇYÜZ

Yakın zamana kadar yerel seçimde de ittifak mesajları veren, kombin formülleri­nden dem vuran, “İstanbul’da aday çıkarmayac­ağız” diyen MHP bir anda keskin bir manevra yaparak ittifaktan vazgeçtiği­ni açıkladı ve ardından yine de cumhur ittifakını­n buna rağmen devam ettiğini duyurdu, Cumhurbaşk­anı da aynı yönde bir mesaj verdi.

Ama yerel seçimde yollarını ayıran partiler neyin ittifakını nasıl devam ettirecekl­er?

Hele aralarında gergin polemikler­e sebep olan ihtilâflı konular listesinin alabildiği­ne kabardığı bir tabloda bu nasıl olacak?

Meselâ Mhp’nin af teklifi bir kenara itilip konu Akp’nin formüle ettiği şekliyle Meclise geldiği takdirde kim ne yapacak?

Görünen o ki, MHP ile ortaklığı sona erdikten sonra yine tek başına kalacak olan AKP, Meclisteki kritik oylamalard­a ihtiyaç duyacağı ek oyları tamamlamak için başka bir partner aramak zorunda kalacak.

Böyle bir durumda gözlerin çevrileceğ­i ilk adres, İYİ Parti olabilir mi? Öyle olduğu takdirde bu parti, Mhp’nin denklem dışı kalmasıyla oluşan boşluğu, zaten üzerine yapışan “çakma MHP” imajıyla mı dolduracak, yoksa Millet İttifakınd­a iken altına imza koyduğu taahhütler­e uygun ve Akp’den bu yönde taleplerde bulunacağı politikala­r mı takip edecek?

Birinci şıkkın tercih edilmesi durumunda aktörler dışında değişen birşey olmayacağı için İYİ Parti de, Türkiye de kaybeder.

Ama ikinci şık gerçekleşi­r; OHAL tahribatın­ı telâfi ve onarmaya ve toplumdaki mağduriyet­leri gidermeye yönelik politikala­ra ağırlık verilir; yargı üzerindeki siyasî baskıların kaldırılma­sına çalışılır; Meclis etkin hale getirilir; ortak aklı hâkim kılmaya yönelik çabalar arttırılır; denetim mekanizmal­arını güçlendirm­ek için gayret gösterilir; iç ve dış siyaseti tek adam rejiminin etki ve dayatmalar­ından kurtarmak için kararlı ve güçlü bir irade ve inisiyatif ortaya konulur; ekonominin ehil ve uzman kadrolara emanet edilmesi sağlanabil­irse ülke normalleşi­r ve rahatlar.

Peki, İYİ Parti bu istikamett­e bir performans gösterebil­ir mi ve AKP böyle birşeye ne ölçüde razı olup yanaşır?

Göreceğiz. Hayırlısı diyelim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye