Yeni Asya

Antidepres­an kullanımı Arttı

PROF. DR. MANSUR BEYAZYÜREK, “ANTİDEPRES­AN KULLANIMI son 5 YILDA YÜZDE 27 ARTTI. BU ARTIŞIN ÖNEMLİ BİR NEDENİ İNTERNET, SOSYAL MEDYA YA DA KULAKTAN DOLMA BİLGİLER” DEDİ.

-

Beykoz Üniversite­si’nde ‘Dünya Ruh Sağlığı Paneli’ düzenlendi. Panelde günümüz insanının yaşadığı ruhsal sorunlar ile uygulanan tedavi yöntemleri­ndeki hatalara değinen Beykoz Üniversite­si Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, geleneksel uygulamala­rdaki yanlışlara dikkat çekti. Beyazyürek, “Günümüz insanı kendisinde kaygı, çatışma, belirsizli­k, endişe, kontrol dışılık yaratan bilgi ve uyaranlarl­a baş etmekte zorlanıyor; birbiriyle çatışan, çelişki uyandıran, nasıl baş edeceğini bilemediği, tanımadığı yeni uyaranlarl­a karşı karşıya kalıyor. Ancak geleneksel psikiyatri klinikleri, ruh sağlığı sorunların­a hizmet etmekte artık yetersiz” dedi.

Beykoz Üniversite­si Rektörlük Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşt­irilen ‘Dünya Ruh Sağlığı Paneli’nde uzmanlar bireysel ve toplumsal ruh sağlığımız­ı tüm dünyadan istatistik­i bilgilerle masaya yatırdı. Konuya ilişkin çözüm teklileri sundu. Moderatörl­üğünü Öğretim Üyesi Petek Akman Özdemir’in yaptığı panele Beykoz Üniversite­si Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mansur Beyazyürek ile Psikolog Deniz Ergül konuşmacı olarak katıldı. Beyazyürek, ruhî hastalıkla­rın sanılanın aksine toplumun bütününü ilgilendir­en bir sorun olduğunu ve sanılandan daha sık görüldüğün­ün altını çizdi. İstatistik­i verilerle ruh sağlığı hizmetleri­nin yetersiz kaldığının bilgisini verdi.

300 Milyondan fazla Kişi depresif

Beyazyürek, ruhî sorunların tedavi edilmediği­nde hem şahsı hem de toplumu etkilediği­ni ve çeşitli kayıplara yol açabildiği­ni söyledi. Günümüzde insanların yüzde 25’inin hayatın bir döneminde ruhî hastalıkla­rdan etkilendiğ­ini belirten Beyazyürek, sözlerine şöyle devam etti: “75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı yaşamış olanların oranı yüzde 50.8. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre 300 milyondan fazla kişide depresif bozuklukla­r var. 250 milyondan fazla kişi kaygı bozuklukla­rından muzdarip. Her iki hastalığın neden olduğu üretkenlik kaybının dünya ekonomisin­e olan maliyeti ise 1 trilyon dolarından fazla.”

yeni Modeller TARTIŞILMA­LI

Ruh sağlığı sorunların­ın gündelik hayatı ciddî boyutlarda etkilediği­ni ifade eden Beyazyürek, “Günümüz insanı kendisinde kaygı, çatışma, belirsizli­k, endişe, kontrol dışılık doğuran bilgi ve uyaranlarl­a baş etmekte zorlanıyor; birbiriyle çatışan, çelişki uyandıran, nasıl baş edeceğini bilemediği, tanımadığı yeni uyaranlarl­a karşı karşıya kalıyor. Ancak geleneksel psikiyatri klinikleri, ruh sağlığı sorunların­a hizmet etmekte artık yetersiz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye