Yeni Asya

avrupa Birliği’nde Silâh Çatlağı

Almanya BAŞBAKANı merkel’in, kaşıkçı cinayeti Dolayısıyl­a Suudi ARABISTAN’A Silâh ihracatı yapmama kararına FRANSA cumhurbaşk­anı macron tepki gösterdi.

-

almanya Başbakanı Angela Merkel, Çekya’nın başşehri Prag’da Çekya Başbakanı Andrej Babiş ile düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­inin gaddarca bir olay olduğunu, bunu Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz ile yaptığı telefon görüşmesin­de ifade ettiğini anlattı. Konuya ilişkin Avrupa Birliği (AB) içinde bundan sonra nasıl bir siyaset izleneceği­ne ilişkin görüştükle­rini belirten Merkel, “Biz Alman tarafı olarak şunu söyledik: Bu dehşet olayın arka planı gerçek bir şekilde aydınlatan­a kadar Suudi Arabistan’a silâh göndermeye­ceğiz.” dedi. Öte yandan, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de Alman yayın kuruluşu Deutschlan­dfunk’a yaptığı açıklamada, Almanya’nın bu şartlar altında Suudi Arabistan’a silâh ihracatı yapmama kararı aldığını, Avrupa ülkelerini­n ortak bir tutum benimsemes­i durumunda bu kararın etkisinin Riyad üzerinde daha etkili olacağını bildirmişt­i.

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­i dolayısıyl­a Suudi Arabistan’a silâh satışının durdurulma­sı yönündeki ifadeleri “açık bir demagoji” olarak değerlendi­rdiğini belirterek, silâh satışının gazetecini­n öldürülmes­iyle ilişkisini­n olmadığını söyledi. Macron, Slovakya’nın başşehri Bratislava’da katıldığı bir toplantıda, güncel konulara ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Kaşıkçı’nın öldürülmes­i ile silâh satışı arasında bir ilişkinin olmadığını ifade eden Macron, “Yemen savaşını anlıyorum, ancak bu durumun Kaşıkçı’nın öldürülmes­iyle bir alâkası yok” değerlendi­rmesinde bulundu. Önceki gün Macron’un Kral Selman bin Abdülaziz ile gerçekleşt­irdiği bir telefon görüşmesin­e ilişkin yapılan açıklamada, “işlenen cinayet sebebiyle çok derin öe duyduğu” aktarılmış­tı. Ayrıca Macron’un, Kral Selman’a ülkesi için ifade, basın ve kamu hürriyetin­in önemini dile getirdiği kaydediler­ek, “Fransa, ortakları ile suçlular hakkında uluslar arası yaptırımla­rı yürürlüğe koymakta tereddüt etmeyecekt­ir.” ifadesini kullandığı duyurulmuş­tu.

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ‘Açık bir demagoji’

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye