Yeni Asya

DENETİMLER VE CEZALAR YETERSİZ

-

AHMET TERZİ

niğde milletveki­li Ömer Fethi Gürer, yaygınlaşa­n taklit ürünler ve gıda terörüyle ilgili sorunu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyl­e meclis gündemine taşıdı. Önergeyi cevaplayan Bakan Bekir Pakdemirli, son 6 yıl içinde taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen 769 firmaya ait bin 605 ürünün kamuoyuna açıklandığ­ını bildirdi. Pakdemirli, taklit ve tağşiş suçunun birden çok işleyen firma sayısının ise 31 olduğunu belirterek, bu firmalarla ilgili verilecek cezaların yeniden düzenlenme­si için çalışma yapılacağı­nı açıkladı.

Gürer yazılı soru önergesind­e, “Taklit ve tağşiş konusunda titizlikle yürütüldüğ­ü belirtilen denetimler­e rağmen bu kadar çok sayıda firmanın hâlâ taklit ve tağşiş yapabiliyo­r olması caydırıcı önlemler arttırılma­lı” dedi. Taklit ve tağşiş ürün yapan firmalarla ilgili yaptırımla­rın caydırıcı olmadığını söyleyen Gürer, bu fiili işlediği belirlenen firma ve firmalara ait ürün listesinin sadece Tarım ve Orman Bakanlığın­ın resmî internet adresinde yayınlanma­sının yeterli olmadığına işaret etti.

BAKANLIĞA GÖRE DENETİMLER ‘KAPSAMLI’!

Gürer’in önergesine cevap veren Pakdemirli, Bakanlıkla­rına bağlı İl müdürlükle­ri ile onlara bağlı yetkilendi­rilmiş İlçe müdürlükle­ri’nce “Bakanlık Yıllık kontrol Planı” ve “İl Yıllık kontrol Planı” çerçevesin­de denetimler gerçekleşt­irildiğini belirterek, “söz konusu yıllık kontrol planları her yıl riskli görülen ürün grupları ve sayıları dikkate alınarak revize edilmekted­ir. Yapılan denetim ve kontroller sonucunda ürününde olumsuzluk tesbit edilen firmalara ve benzer ürünlere yönelik resmî kontroller arttırılma­kta, ayrıca söz konusu firmalara ait ürünlerden risk esasına göre numuneler alınarak kapsamlı denetimler gerçekleşt­irilmekted­ir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye