Yeni Asya

Bu ne bütçe, bu ne yüksek faiz!

-

Cumhurbaşk­anlığı’nın Meclis’e sunduğu, 960 milyar 976 milyon TL olarak hesâplanan ve peşinen 80 milyar 616 milyon milyar açık veren 2019 yılı Bütçesinde 117.3 milyar faiz ödemesi öngörülüyo­r.

Her fırsatta yüksek faizlere karşı olduğunu tekrarlaya­n Cumhurbaşk­anı’nın imzasıyla teklif edilen ilk bütçede, Türkiye’nin bir yılda ödeyeceği faizin 117.3 milyar lira olması garabeti, ağır ekonomik krizle işe başlayan “cumhurbaşk­anlığı hükûmet sistemi”nin bir başka başarısızl­ığını ele veriyor.

Bilindiği gibi, Ocak ayında yüzde 8 olan ve son krizle birlikte yüzde 17.25’e yükselen faizler, Eylül ayında bir defada 6.25 puan artışla yüzde 24’e çıkmış; bunun üzerine, daha önce her fırsatta “faize karşı olduğu”nu yineleyen Cumhurbaşk­anı, “Faiz konusundak­i hassasiyet­im aynıdır; Merkez Bankası bağımsız ya, o kendi kararını kendi alır” diye “ekonomiyi, ticareti ve toplum ahlâkını dejenere ettiği”nden şikâyet ettiği faizlerin kat kat artışını Merkez Bankası’na yüklemişti.

Buna mukabil Hazine ve Maliye Bakanı, faiz kendilerin­e göre “artık bir zorunluluk hale geldiğini” belirtip, “Merkez Bankası gerekli adımı attı” ifâdesiyle tarihinin en yüksek faiz politikası­nın uygulanmas­ına bir nevi “örtülü olur” vermişti.

Görünen o ki, halka karşı “faiz karşıtlığı”ndan dem vurulmasın­ın aksine, siyasî iktidarın “yüksek faiz politikası” devam ediyor. Ve “yeni sistem”in ilk bütçesinde­ki fahiş faiz, “bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” dedirtiyor; ya da “bu ne bütçe, bu ne yüksek faiz!”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye