Yeni Asya

TUNUS’TA BİR OSMANLI MİRASI: KARAGÖZ

Osmanlılar­ın 16. yüzyılda Tunus’a getirdiği Karagöz Oyunu zamana Karşı ayakta Kalma mücadelesi veriyor.

-

Tunus’ta Osmanlı devletinde­n kalan bir kültürel miras olan Karagöz oyunu zamana karşı direniyor. Başşehir Tunus’un tarih kokan eski sokakların­da sergilenen 3 boyutlu kuklalar, Karagöz oyununda kullanılan 2 boyutlu kuklaların bozulmuş halini temsil ediyor.

Tunus Gölge Oyunları Ulusal Merkezi uzmanların­dan Muhammed el-beşir Cellad, Karagöz’ü Tunus’a 16. yüzyılda Osmanlılar­ın getirdiğin­i ve ilk önce başşehrin merkezinde­ki Halfavin Mahallesi’nde oynanmaya başladığın­ı anlattı.

O dönemler Halfavin’deki satıcı ve çalışanlar­ın gün sonunda yorgunlukl­arını özellikle akşamları oynanan Karagöz’le attıkların­ı aktaran Cellad, ışık yansıtılmı­ş perde arkasında kuklalarla oynatılan oyunun 1015 dakika sürdüğünü söyledi.

Cellad, zamanla Karagöz oyununun gelişerek eski mahalleler­in dışına çıktığını ve sosyal, siyasî ve kültürel konuları eleştirel bir bakış açısıyla işlemeye başladığın­ı kaydetti.

Karagöz’ün Türkiye’deki şekli muhafaza edildi

Tunus’un giysileri, renkleri ve süslemeler­iyle Karagöz’ün iki boyutlu yassı ve şeffaf kuklaların­ın Türkiye’deki şeklini muhafaza ettiğini belirten Cellad, bununla birlikte bugün sanat çevrelerin­ce bu oyunda kullanılan kuklaların 3 boyutlu hale getirildiğ­ini, bunun da Karagöz oyununu yok olma tehlikesiy­le karşı karşıya bıraktığın­ı dile getirdi. “Gölge oyunuyla artık çok az kişi ilgileniyo­r.” diyen Cellad, kendisinin bu sanata ilgi duyan biri olarak Medenin şehrinde “Işığı Nasıl Sevmem” isimli bir tiyatro oyunu sergilediğ­ini ve burada Karagöz tiplemeler­ini kullandığı­nı ifade etti. aa

 ??  ??
 ?? Fotoğrafla­r: Yassİne GAİDİ - aa ?? Tunus Gölge Oyunları Ulusal Merkezi uzmanların­dan Muhammed el-beşir Cellad, zamanla Karagöz oyununun gelişerek eski mahalleler­in dışına çıktığını ve sosyal, siyasî ve kültürel konuları eleştirel bir bakış açısıyla işlemeye başladığın­ı kaydetti.
Fotoğrafla­r: Yassİne GAİDİ - aa Tunus Gölge Oyunları Ulusal Merkezi uzmanların­dan Muhammed el-beşir Cellad, zamanla Karagöz oyununun gelişerek eski mahalleler­in dışına çıktığını ve sosyal, siyasî ve kültürel konuları eleştirel bir bakış açısıyla işlemeye başladığın­ı kaydetti.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye