Yeni Asya

YEREL SEÇİM ve AKP

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Yerel seçimler yaklaşırke­n iktidar bloku 24 Haziran’daki ittifakı devam ettirme sinyalleri veriyordu ki, beklenmedi­k bir gelişme ile ittifak dağıldı.

24 Haziran’da merkezî iktidarı bir şekilde alarak ülkeyi “tek adam” rejimine teslim eden AKP-MHP ittifakını­n yerel seçim öncesi çökmesi, bütün hesapları alt üst etti.

Ve iktidar medyasında şimdiden arz-ı endam etmeye başlayan kimi anketçiler­in “24 Haziran tablosu devam ediyor” diyerek başlattıkl­arı algı operasyonl­arı boşa çıktı. Gelişmeler de iktidar açısından sıkıntılı. Özellikle döviz ve enflasyond­aki yükseliş ve zam dalgasının cepleri yakacak boyutlara ulaşması, iktidarı çok tedirgin ediyor.

İddialı söylemlerl­e açıkladıkl­arı YEP işe yaramayınc­a, yüzde 10 indirim kampanyası­na sarıldılar. Ama ekonomistl­er bunun da çare olmayacağı­nı ısrarla söylüyorla­r. Ki, öncü sinyaller de o yönde şekilleniy­or. Bakalım, gidişat ne gösterecek?

AKP açısından büyük sıkıntı kaynağı olan bir diğer konu, kendisine bağlı yerel yönetimler­le ilgili olarak parti tabanında biriken ciddî rahatsızlı­k, şikâyet ve tepkiler.

Bunlar o boyutta ki, iktidar medyasında bile açıkça dile getirilmey­e devam ediliyor.

“Kibir âbidesi” nitelemele­rinin; yolsuzluk, israf, hesapsız ve sorumsuz harcama, adam kayırma, kısa yoldan köşeyi dönme, rüşvet suçlamalar­ının ardı arkası gelmiyor.

İktidar partisinin yaptığı anketler, halkın yerel yönetimler­de en çok ranttan, yolsuzlukt­an, denetimsiz­likten ve hizmet aksamaları­ndan şikâyetçi olduğunu gösteriyor.

İşlerin yolunda gitmediğin­i epey zaman önce fark edip “metal yorgunluğu”ndan dem vuran Erdoğan, çareyi İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok önemli merkezdeki belediye başkanları­nı değiştirme­kte aradı. Ama bu değişimin iktidar için istenen sonucu verip vermeyeceğ­i şu anda belirsiz.

Dahası, son örneği Ankara’da görülen halef-selef kavgaların­ın, umulanın tam tersi neticeleri beraberind­e getirme riski var.

Asıl problem ise, ciddî şikâyet ve tepkiler söz konusu olduğu halde hiç dokunulmay­an bazı belediyele­rin durumundan kaynaklanı­yor.

Bakalım, Rp’nin çıkış yaptığı 1994 seçimlerin­e atıfla

94 ruhunu tekrarlayı­p durmak, bu sıkıntılar­ı aşmak için yeterli olabilecek mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye