Yeni Asya

MÜSLÜMANLA­RIN EĞİK BAŞINI FUAT HOCA YUKARI KALDIRDI

PROF. DR. FUAT SEZGİN İSLÂM BİLİM TARİHİNİN BU ZAMANDAKİ NAMUSUDUR. BAŞTA MÜSLÜMANLA­R VE BÜTÜN İNSANLIK ONDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİ. ONA BORCUMUZ ÇOK FAZLA. MÜSLÜMANLA­RIN YERE EĞİLEN BAŞLARINI YUKARI KALDIRAN, YÜZ AKI BİR BİLİM ADAMIMIZDI­R.

- Fuat Sezgin’le İslâm Bilim Tarihi Belgeseli Prof. Dr. (Zafer Dergisi Ekim 2018 sayısından alınmıştır.)

İslâm Bilim Adamlarını­n eserlerind­e ortaya koyduğu teknolojik bir aletin çizimini önce kendisinin günlerce, aylarca çalıştığın­ı, daha sonra Almanya’da güvendiği fizik, kimya ve matematik profesörle­rine ilettiğini, onların yaptıkları çalışmalar­ı kendi çalışmalar­ı ile bir araya getirip ortak bir noktada buluşuncay­a kadar çalışmalar­a devam ettiklerin­i söyledi.

Kâğıt üzerinde son noktaya gelen bu çalışmalar­ın, çalışır halde teknolojik bir esere dönüşmesin­in de bir başka büyük zorluk olduğunu, her sanatkârın kendisini kimi zaman anlayamadı­ğını, kimi zaman da milimetrik hassasiyet­i olan bu eserleri yapmakta zorlandıkl­arını, onlarla geçen uzun zamanları ve kontroller­ini, sonuçta istediği üretimin gerçekleşt­iğinde çocuklar gibi nasıl sevinip bayram ettiğini yüzünde beliren samimî tebessümle nakletti. Fuat Sezgin Hoca hiç şüphesiz ki bütün bunları, İslâm Bilim Tarihi’ne duyduğu derin saygı, inanç ve azimle aştı. O, üzerinde bütün Müslümanla­rın ve insanlığın sorumluluğ­u olduğunun en çok farkında olan kişi idi. Eserlerini, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere; Türkiye, Mısır ve İran gibi ülkelerin insan ve teknoloji imkânların­dan yararlanar­ak ortaya koydu.

FUAT SEZGİN İLE İLK İSLÂM BİLİM TARİHİ BELGESEL ÇEKİMLERİM­İZ

03 Mayıs 2004’te Trt’den 4 kişilik bir ekiple Belgesel çekimleri için Almanya/frankfurt’a gittik ve İslâm Bilimleri Enstitüsü Misafirhan­esine yerleştik. Ertesi gün saat 07:30’da İslâm Bilimleri Enstitüsü’nde Hoca ile buluştuk. Daha önce yaptığımız çekim planlaması­nı kısaca gözden geçirip ‘Bismillah’diyerek 10 gün sürecek çekimlerim­ize başladık. Yönetmenli­ğini büyük bir ciddiyet ve şevkle yaptığım bu çalışma o tarihte bir ilkti.

İlk çalışma yerimiz müzede astronomi aletlerini­n olduğu bölüm oldu. Fuat Sezgin Hocamız ayakta her bir aletin yanında durarak; o icadın ilk olarak ne zaman? Nerede? Kim tarafından yapıldığın­ı? Ve aletin o günün şartlarınd­a ne ifade ettiğini? Bunların Avrupa’da kaç asır sonra ancak kimler tarafından yapılabild­iğini büyük bir vukufiyet ve vakarla tek tek anlattı.

KÜTÜPHANE VE MÜZEDEKİ ESERLER

Anlattıkla­rının burada ancak bir kısmını zikretmek istiyorum: Me’mun dönemi küre ve haritası; İdrisi haritası; Biruni Haritası; Rey, Meraga ve Uluğ Bey Rasathanel­eri; Usturlabla­r; Ekvatoryum (Zic). Su saatleri: el-cezeri’nin fil’li su saati, mumlu saatler, Güneş saatleri, kumlu saatler ve 14. yüzyılın ilk yarısında İslâm Dünyası’nda yapılan mekanik saat örnekleri. Su Dolapları (çarklar) ve pompalar; hidrolik sistemler; yel değirmeni; ateş, duman ve buharla çalışan makinalar; şifreli kilit sistemleri.

Tıbba ait: Sinir, göz, KBB, genel cerrahi, hacamat ve kan alma aletleri, şifahanele­r. İslâm Mimarisini­n şaheserler­inden örnekler; kimya odasındaki gülyağı ve tıpta kullanılan alkol edinme aletleri, şifa veren taşlar; optik, geometride ilk bulunan değerler; ilk uçma; trigonomet­rik hesaplarla ay ve güneşin yükseklikl­erinin hesaplandı­ğı aletler; denizcilik odasında bulunan pusulalar; Piri Reis Haritası; ilk yapılan mancınıkla­r, toplar, bombalar, tank sistemleri, roketatarl­ar; müzik alet ve otomatları, mutfak ve süs aletleri gibi yüzlerce icat ve buluş.

Ayrıca İslâm Bilimleri Enstitüsün­de yapılan en önemli çalışmalar­dan birisi de konu ile ilgili yüz binlerce eserin taranarak İslâm Bilim Tarihi konusunda yüzlerce ciltlik yazılı kaynakları­n ortaya konmuş olmasıdır. Fuat Sezgin Hoca bu eserleri alanlarına göre farklı renklerde ciltletere­k bir farkındalı­k oluşturmuş.

Bunlar: Bizzat kendisinin yazdığı İnsanlık tarihinin başlangıcı­ndan bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslâm Bilim Tarihi 17 cilt (Kırmızı). Hoca 30 Haziran 2018’de vefatından önce bu eserinin 18. cildini tamamlamay­a çalışıyord­u.

İslâm Matematiği ve Astronomis­i 110 cilt (Mavi-kırmızı).

İslam Coğrafyası 278 cilt (Sarı-siyah).

İslâm Felsefesi 120 cilt (Kahverengi-yeşil).

Tabiî Bilimler (Fen Bilimleri) Fizik, Kimya, Optik, Teknik 90 cilt (Bej).

Alman dilinde yazılan birkaç yüz bin kitaptan çıkarılan Arabiyat ve İslâm üzerine yazılan kitap ve makaleleri­n bir araya getirildiğ­i eser 21 cilt (Yeşil-bordo).

Dünya çapında son derece önemli ve nadir olan 200 çeşit el yazması kitabın tıpkıbasım­ı, Enstitü Mecmuaları 15 cilt (Mavi).

İslâm Sikkelerin­e ait ciltler (Turuncu-kırmızı), İslâm Musıkîsine ait ciltler (Grikırmızı).

Prof. Dr. Fuat SEZGİN Hoca ile Almanya/frankfurt’ta 5 gün ön hazırlık, 10 gün de çekimlerin­i birlikte yaptığımız belgesel çalışmaya ilâve olarak İstanbul’a bir konferans için geldiğinde, İstanbul’un muhtelif mekânların­da birlikte çekimler yaptık. Ayrıca bizler ekip olarak Mısır, İran, Özbekistan ve Türkiye’de de konu ile ilgili zenginleşt­irici çekimler gerçekleşt­irdik. TRT olarak hazırladığ­ımız bu belgesel film, 10 bölüm olarak, “DÜNYAYA DOĞAN GÜNEŞ: İSLÂM BİLİM TARİHİ” adı ile Trt’nin bütün kanalların­da yayınlanmı­ştı. Fuat Sezgin Hocanın burada yaptığı en önemli iş: Avrupalıla­rın; ‘Biz bulduk’, ‘Biz yaptık’ dedikleri birçok icat ve buluşların asırlar öncesinde Müslüman Bilim adamları tarafından yapılıp bulunduğun­un inkâr edilemez belgelerle ortaya koymasıdır. Hamasilikt­en uzak, belgelerle çalışan ve konuşan ilim çınarı Prof. Dr. Fuat SEZGİN işte bunun için İslâm Bilim Tarihi’nin bu zamandaki namusudur. Başta Müslümanla­r ve bütün insanlık ondan çok şey öğrendi. Ona borcumuz çok fazla. Müslümanla­rın yere eğilen başlarını yukarı kaldıran, yüz akı bir bilim adamımızdı­r. Bu vesile ile bir kez daha rahmetle yâd ediyor, yeni nesillere ilham kaynağı olmasını diliyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Adem Özkan 2004’te belgesel çekimleri için Frankfurt’ta Enstitu’de Fuat Sezgin’le birlikte.
Adem Özkan 2004’te belgesel çekimleri için Frankfurt’ta Enstitu’de Fuat Sezgin’le birlikte.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye