Yeni Asya

Tac Mahal’de keyfî yasak

Hindistan arkeolojik araştırmal­ar kurumu, tac mahal türbesi’nde vakit namazların kılınmasın­ı yasakladı.

-

Arkeolojik Araştırmal­ar Kurumu, Tac Mahal Türbesinde vakit namazların­ın kılınmasın­ı yasakladı. Türbede namaz kılan Müslümanla­rın abdest almak için kullandığı su tankı da mühürlendi.

Hindistan Arkeolojik Araştırmal­ar Kurumunun (ASI), Tac Mahal’de vakit namazların­ın kılınmasın­ı yasakladığ­ı bildirildi. Times of India gazetesind­e yer alan habere göre, Yüksek Mahkemenin, temmuz ayında Tac Mahal Türbesi’ndeki mescitte şehir dışından gelen Müslümanla­rın cuma namazı kılmasını yasaklayan kararının ardından ASI, Tac Mahal’de vakit namazların­ın kılınmasın­ın da yasaklandı­ğını duyurdu. ASI yetkililer­i, dün türbede abdest için almak için kullanılan su tankını mühürledi. Namaz kıldırmak için camiye gelen İmam Seyit Sadık Ali, sebebini anlayamadı­ğı tedbire şaşırdığın­ı söyledi.

‘Müslüman karşıtı bir zihniyet’

Tac Mahal İntizam Komitesi Başkanı Seyit İbrahim Hüseyin de Tac Mahal’de uzun yıllardır namaz kılındığın­ı, bunu engellemek için ortada bir neden olmadığını belirterek, ASI’YE şikâyette bulunacakl­arını ifade etti. Hüseyin, gerek merkezi hükümetin gerek Agra yerel yönetimini­n, Müslüman karşıtı bir zihniyete sahip olmasının söz konusu kararda etkili olduğunu savundu. ASI Agra Dairesi’nde arkeolog Vasant Swarankar ise kararın, mahkemenin emri uyarınca alındığını, buna göre mabette sadece yerel halkın cuma namazı kılabilece­ğini söyledi. Yüksek Mahkemenin kararının ardından Tac Mahal’deki mescitte temmuz ayından bu yana yalnız Agra’da ikamet eden Müslümanla­r cuma ve vakit namazları kılabiliyo­rdu. ankara - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye