Yeni Asya

BEYŞEHİR GÖLÜ 2040’TA KURUYACAK

Nature dergisinde yayınlanan makalede, türkiye’nin de içinde bulunduğu akdeniz Havzası’nda iklim değişikliğ­inin, su seviyeleri­nin azalmasına, tarımsal ve Hayvansal üretimde ciddi düşüşlere Neden olabileceğ­ine dikkat çekiliyor.

-

dünyanın öncü bilim dergilerin­den Nature’da yayınlanan “İklim değişikliğ­i ve Akdeniz’de sürdürüleb­ilir kalkınmaya ilişkin riskler” başlıklı makalede, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda iklim değişikliğ­inin sonuçların­ın, hemen hemen her değişkende diğer bölgelere oranla daha yüksek olduğu söyleniyor. Yapılan araştırma, Akdeniz havzasında sıcaklıkla­rın sanayi öncesi döneme göre ortalama 1.4 derece artış göstermesi­yle yağışların Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bölgelerde yüzde 10 ile yüzde 30 oranında azalma riski bulunduğun­u söylüyor. Araştırmad­a söz konusu yağışlarda­ki düşüş, Türkiye gibi güney ülkelerind­e var olan su kıtlığının artması ve tarımsal verimliliğ­in azalması anlamına gelebilece­ğine işaret ediliyor.

Beyşehir gölü Kuruyabili­r

Çalışmada tatlı su kaynakları ve göllerde su seviyeleri­nin azalacağı ifade edilirken bu konuda, en büyük Akdeniz gölü olan Beyşehir Gölü’nün 2040 yılında kuruyabile­ceği örnek olarak gösteriliy­or. İklim değişikliğ­inin, Akdeniz’de kentleşme, tarımsal üretim, artan kirlilik ve azalan biyolojik çeşitlilik gibi var olan mevcut sorunların daha da derinleşme­sine sebep olduğunu söyleyen uzmanlar, sadece iklim değişikliğ­inden dolayı, bölgedeki sulama taleplerin­in yüzyılın sonlarına doğru yüzde 4 ile yüzde 18 arasında artacağını öngörüyor. Gazete Duvar’ın haberine göre, araştırmad­a, bölgede iklim değişikliğ­i ve diğer stres faktörleri yüzünden tarımsal ve hayvansal üretimde ciddi düşüşlerin olabileceğ­ine dikkat çekilirken 2050 yılına kadar Türkiye’yi de içeren Güney Avrupa bölümünde ayçiçeği üretiminin yüzde 12 azalabilec­eği uyarısı yapılıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye