Yeni Asya

ENFLASYOND­A 15 YILIN REKORU

BAKAN ALBAYRAK GEÇEN AY “EN KÖTÜ GERİDE KALDI” DEMİŞTİ, AMA EKİM ENFLASYONU DA YÜKSEK ÇIKTI.

-

GERÇEK ENFLASYON ÇOK DAHA YÜKSEK

tüfe’de yüzde 25.24, ÜFE’DE yüzde 45.01 olan yıllık enlasyon için ekonomistl­er konuştu. Prof. Dr. Yalçın karatepe:

“Bu rakamı temkinli karşılamak lâzım, çünkü ürün fiyatların­ın indirilmes­i konusunda ciddi bir müdahale sonucunda ulaşılan bir rakam. Gerçek enlasyon bundan çok daha yüksek.”

EN SERT ENFLASYON BIR DEVRIN SONU

Prof. Özgür Demirtaş: "Son 15 yılın enlasyon rekoru.” mustafa Sönmez: “2004'ten bu yana AKP döneminin en sert enlasyonu. Aynı zamanda bir devrin sonu. Ucuza dövizle borçlanıp iç taleple büyüme devri tükendi.” Uğur Gürses: “Sorumluluk­larınızdan kaçınabili­rsiniz, ama kaçınmanın sonuçların­dan kaçamazsın­ız.”

ekim ayında yıllık enlasyon yüzde 25,24 seviyesine yükselerek 2003’ten bu yana gördüğü en yüksek düzeye ulaştı. Merkez Bankası’nın yılsonu enlasyon tahmini yüzde 23,5 seviyesind­e. Reuters haber ajansının yaptığı piyasa anketinde yıllık enlasyonun Eylül ayındaki seviyesi olan yüzde 24,5’te kalması bekleniyor­du. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, enlasyon aylık bazda ise yüzde 2,67’lik artış kaydetti. Enlasyon verisinin açıklanmas­ıyla birlikte Dolar/tl 5,45’e doğru hareketlen­se de ardından 5,43 seviyeleri­ne geri çekildi. Kurda işlemler sınırlı değişimler­le devam ediyor. Ana harcama grupları bazında bakıldığın­da ev eşyası fiyatları yıllık bazda yüzde 37,92’lik artışla en hızlı yükselişi kaydetti. Enlasyon sepetinde en büyük ağırlığa sahip olan gıda fiyatların­da yaşanan yıllık artış ise yüzde 29,26 olarak gerçekleşt­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye