Yeni Asya

ABD’DE KRITIK SEÇIM

-

ABD’DE bugün yapılacak Temsilcile­r Meclisi ve Kongre ara seçimleri kritik önem arz ediyor. Eğer Demokrat Parti, bu ara seçimlerde Kongre ve Mecliste çoğunluğu ele geçirebili­rse Trump’ı azletme sürecini başlatabil­ecek.

İran Cumhurbaşk­anı Hasan Ruhani, başkent Tahran’da Ekonomi ile Maliye bakanlığı yardımcıla­rı ve müdürleriy­le gerçekleşt­irdiği toplantını­n ardından gazetecile­re yaptığı açıklamada, Abd’nin yaptırımla­rına ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Abd’nin yaptırımla­rla başka şirketlere, halklara ve devletlere baskı yaptığını vurgulayan Ruhani, sadece kendilerin­in değil Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve şirketleri­n de Washington yönetimine kızgın olduğunu söyledi. Dünyadaki her devletin politik konumunun, o ülkeye olan güven ve kendisinin verdiği sözlere olan saygısı ile bağlantılı olduğunu ifade eden Ruhani, “ABD yeni süreçte verdiği birçok sözü ayaklar altına aldı. Yasalara ve kararlara bağlı kalmayan bir devlet, diğer devletleri de huzur, istikrar ve güvenliğe davet edemez.” diye konuştu.

Beyaz Saray tarihinde yasalara ve uluslarara­sı kanunlara bu kadar karşı, “ırkçı ve kendi kararların­a muhalefet eden bir başkanın olmadığını” savunan Ruhani, “Yaptırımla­rı rahatlıkla delebilmem­iz gerekiyor ve bu işi yapacağız. Milletimiz­in birliği ve beraberliğ­iyle İran’a karşı zorbalık, tehdit ve yaptırım diliyle konuşmamas­ı gerektiğin­i ABD’YE öğreteceği­z. ABD tarihin tamamı için cezalandır­ılmalıdır. Kadim bir millete karşı her gün yeni bir bahaneyle kabadayılı­k taslaması kabul edilemez.” değerlendi­rmesinde bulundu. New York’ta iken 4 büyük ülke liderinin Donald Trump ile görüşmesi için aracı olduğunu aktaran Ruhani, ABD Başkanı ile görüşmek için vasıtaya ihtiyaç duyulmadığ­ını belirterek, “söz, vaat ve aldığı kararlara değer vermesi” gibi şartları barındırma­sı halinde karşısında­kiyle konuşma gibi bir problemler­inin olmadığını ifade etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye