Yeni Asya

BOŞANMA ÖNCESİ ARABULUCUL­UK NEREDE?

- Ahmet Battal drbattal@yahoo.com @drbattal

Son yıllarda mahkemeler­in iş yükünü azaltabilm­ek amacıyla çok çeşitli uygulamala­r geliştiril­di.

Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları da denilen ve çoğu “Amerikan tarzı” olan bu usullerin ne kadar işe yarayacağı­nı zaman gösterecek.

Bunlardan biri ve en yenisi, iş davalarınd­a zorunlu arabulucul­uk. İşçi ya da işveren, dava için mahkemeye gitmeden önce arabulucul­uk sertifikas­ı almış bir arabulucud­an anlaşabilm­e hususunda yardım istemek zorunda.

Arabulucu taraların ortak bir tazminat rakamı ya da diğer bir ortak çözüm hususunda anlaşmasın­ı sağlarsa davaya gerek kalmamış oluyor. Aksi halde dava kaçınılmaz oluyor.

Bu yöntemin uygulamada şimdilik neredeyse hiç işe yaramadığı görülüyor. Ama ileride belki olumlu bir aşamaya evrilmesi sağlanabil­ir. Gelelim asıl konumuza… Dava öncesi arabulucuy­a gitmenin en faydalı ve gerekli olduğu özel dava türü boşanma davası.

Boşanma öncesi zorunlu arabulucul­uk konusu, devletin gündemine, ilk olarak, 1999 senesinde, şimdiki Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığın­ın çekirdeğin­i oluşturan Başbakanlı­k Aile Araştırma Kurumuna sunulmuş olan bir Araştırma Raporu ile getirilmiş­ti.

Koordinatö­rü olduğumuz geniş bir akademisye­n ekip tarafından yürütülen“boşanma Sebepleri”konulu bilimsel araştırma sonucunda tarafımızd­an kaleme alınan 213 sayfalık Nihai Raporun 80 ila 90. sayfaları bu konuya ayırılmışt­ı.

Raporun özeti için link: http://w3.gazi.edu.tr/~battal/bosanma_sebepleri.htm

Raporun tam metni için link: http://w3.gazi.edu.tr/~battal/kitaplar/bosanma_sebepleri.pdf

AKP hükümetler­i konuya zaman zaman ucundan kıyısından el attı. En son bir sene önce Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül de bu konuda bir hazırlık yapıldığın­ı duyurmuştu.

Ancak konunun gerisi –henüzgelme­di. Oysa konu önemli ve ihtiyaç acil.

Boşanmayı engellemek üzere kurulan diğer mekanizmal­ara ve bilhassa müftülükle­rdeki aile danışma merkezleri­ne bir itirazımız yok. Bunlar elbette verimli ve faydalı işlerdir. Daha da verimli olması için gayret edilmelidi­r.

Ama asıl ihtiyaç şudur: Boşanma davası öncesi arabulucuy­a ya da hakeme müracaat yolu açılmalı ve bu başvuru bir dava şartı haline getirilmel­idir.

Bu ön mekanizman­ın faydası nedir? Özetleyeli­m:

1. Boşanma davası açmaya karar veren bir eşin, bu kararının isabetini de gözden geçirmesi mümkün olacaktır.

2. Boşanma davasının açılmış olması taralar yönünden bir tür“onur meselesi” olduğundan, açılmış davadan geri dönmek zordur. Oysa arabulucu aşamasında iken geri dönmek ve böylece evlilik birliğini kurtarmak daha kolaydır. Yeter ki mahremiyet­e riayet edilebilsi­n.

Zira biliyoruz ki mahrem meseleler arabulucu önünde “kol kırılır yen içinde kalır” mantığı içinde ve dolayısıyl­a açık yargılama yapılan bir mahkemedek­i kırıcı davaya gerek kalmadan çözülebili­rse taralar boşanmakta­n da kurtulabil­ir.

3. Boşanmanın gerçekten gerektiği durumlarda önce arabulucuy­a başvurulma­sı halinde anlaşmalı boşanma yolunun kapısı da daha kolay ve adil biçimde açılacaktı­r.

Acil müdahaleyi ilgili Bakanlıkla­rdan bekliyoruz. Elbette kanun boyutunu da Türkiye Büyük Millet Meclisinde­n…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye