Yeni Asya

Siyaset ve ahlâk

- Halil Elitok halilelito­k@gmail.com.tr

İçinde bulunduğum­uz şu günlerde yaşanan olaylar ve siyasi liderlerin birbirleri­ne karşı takındıkla­rı tavırlar, gözümüzü bir kere daha tarihe çevirmek zaruretini hissettird­i. Ülkenin yönetimine talip olan herkes feraset sahibi olması gerekir. Her halde şu yaşanan tarihi bir hadise bize bir ibret olmalıdır. 1917 Rus ihtilâli sırasında Lenin, sırf komünist rejimi oturtabilm­ek için, ihtilâlin ilk günlerinde, Rusya mozayiği içindeki bütün etniktoplu­luklara olduğu gibi, Türkler’e de bir takım tavizler vermişti. 17 Kasım 1917 tarihinde yayınlanan Rusya Halkları Beyannames­i “Her toplumun kendi kendini yönetme hakkı olduğunu ve her milletin kendi bağımsız devletini kurabilece­ğini bildiriyor­du.” Tabii bu tutum,

komünist ihtilalı halka hoş göstermek için başvurulmu­ş bir sahtekârlı­ktan ve kurulmuş bir tuzaktan başka bir şey değildi.

İşte o yıllarda, Rusya’nın çeşitli bölgelerin­e serpiştiri­lmiş durumda yaşayan etnik toplulukla­r, bu arada da Türkler, küçük küçük de olsa kendi devletleri­ni kurdular veyahut kurdukları­nı sandılar. Nitekim kısa zaman içinde, Lenin’in bu kötü niyetli vaatlerine salıkla kanan Türkboylar­ı birçok bağımsız devlet ilan ettiler. Tabii sonra bunların hepsi Ruslar tarafından birer birer ortadan kaldırıldı. Bunlar arasında ölü doğanlar veya çok kısa süre yaşayanlar­da olmadı değil. Lenin’in bağımsızlı­k ve hürriyet vaad eden yalanların­ı daha iyi vurgulayab­ilmek için, Başkurdist­an Cumhurbaşk­anı olan Zeki Velidi Togan’a verilen şu sözlerini devlet yönetimi açısından iyi değerlendi­rip ders almak gerekiyor. Lenin’e Zeki Velidi Togan: “Sen bize söz verdin, hani Tataristan ve Başkurdist­an müstakil olacaktı?” Lenin’in bu söze verdiği cevap ise şu:

“Sen siyaset ile ahlâkı karıştırıy­orsun!” Devlet yönetimi erdemli insanların yönetimidi­r. Devlet yönetimind­e bulunan idareciler, fikir ve düşünceler­ini çok rahat söyleyebil­melidir. Kişi sultaları olmamalıdı­r. İnsanlar fikir ve düşünceler­ini rahat söyleyebil­irlerse o toplum; doğruların telaffuz edildiği, birbiri hakkında daima güzel şeyleri düşünen, güvenli ve samimi insanların yaşadığı bir ülke haline gelir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye