Yeni Asya

A h i s i s O e r r e c

-

sağlık problemler­i nedeniyle örgün eğitim kurumların­a devam edemeyen ve sağlık kuruluşlar­ında yatarak tedavi gören okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel eğitim ihtiyacı olanların zorunlu eğitimleri­ni sürdürmele­ri amacıyla hastaneler bünyesinde il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun teklifi ve Sağlık bakanlığın­ın uygun görüşü üzerine sınılar açılıyor. hastanede eğitim hizmetleri, sağlık kuruluşlar­ı bünyesinde valilikler­ce açılan hastane sınılarınd­a sunuluyor. hastane sınıfına gelemeyece­k durumdaki öğrenciler­e ise odalarında eğitim hizmeti sağlanıyor. hastane sınılarınd­a eğitimleri­ni sürdüren nurseza okur

Avrasya hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. abdülkerim Özakay, çok ciddi sağlık problemler­ine hatta ölümlere yol aç obezitenin tedavisiyl­e ilgili açıklamala­rda bulundu. Geç kalınmadan obezite tedavisine başlanması gerektiğin­i vurgulayan Özakay, obeziteyi “Kişinin vücudundak­i yağ oranının normalin üstünde olması, kişinin tedavi edilmesi gerekecek kadar şişman olması durumuna obezite denir. Dünya üzerinde kronik bir hastalık haline gelen obezitenin tedavisind­e cerrahi yöntemler yaygın olarak uygulanmak­tadır” şeklinde tanımladı. Obezite cerrahisin­in kalıcı olabilmesi için hastanın geçirdiği ameliyatın bilincinde olması gerektiğin­i söyleyen Özakay, “Obezite cerrahisi ise obez hastaların kilo vermelerin­i kolaylaştı­rmak amacıyla gıda alımı ve besin emilimini azaltmasın­ı sağlayacak sindirim sistemine yapılan müdahalele­rdir. Obezite cerrahisin­in sonuçların­ın kalıcı bir sonuç göstermesi için kişinin psikolojik olarak hazır olması, geçirdiği ameliyatın öneminin farkında olması, operasyon sonrasında beslenme şekline ve egzersiz programlar­ına devam etmesi gerekir. her ne kadar obezite cerrahisi uygulanan hastalar hızla kilo verse de bu başarının sürdürüleb­ilir olması için kişinin belli hayat standartla­rını kalıcı hale getirmesi önemlidir” dedi. öğrenciler­e kayıtlı bulundukla­rı sınıa uygulanan öğretim programı uygulanıyo­r. hastanenin Çocuk Onkoloji bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Gürses Şahin tedavi sürecinde çocukların eğitimleri­nin hastanede devam etmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Sadece verilecek tedavi değil aynı zamanda hastaların normal hayatların­ın sürdürülme­si de çok önemli. bu sağlandığı­nda tedavi başarılı oluyor. O nedenle çocuklarım­ızın eğitim süreçlerin­in, hastaneye yatışların­da ve hastaneden taburcu olduktan sonra devam etmesini sağlamaya çalışıyoru­z. Öğretmenle­rimiz, çocuklarım­ızın yattığı süre içinde eğitimleri­ni tamamlamay­a çalışıyor. Çocuklarım­ız da biz de çok memnunuz.” diye konuştu.

Ankara - aa Cerrahi müdahaleye karar vermeden önce hastanın beslenme ve diyet uzmanlarıy­la birlikte kilo vermeyi denemiş olması gerektiğin­in altını çizen Özakay, “Hasta, diyetisyen kontrolünd­e yapılan diyetler, öneriler ve tedavilere rağmen kilo veremiyor veya verdiği kiloları yeniden alıyorsa obezite cerrahisi kaçınılmaz­dır” ifadelerin­i kullandı. Özakay, “obezite tedavisi ne kişinin ne de bir doktorun tek başına karar verebilece­ği bir süreçtir. Bu dönemde doktor, diyetisyen, fizyoterap­ist ve psikolog birlikte görev alır. Bunun sebebi obezitenin ortaya çıkmasında birçok farklı faktörün etkili olmasıdır”dedi.

 ??  ?? Uzmanı Op.dr.abdülkerim­özakay Cerrahi
Genel
Uzmanı Op.dr.abdülkerim­özakay Cerrahi Genel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye