Yeni Asya

Beş büyük il listede

BİLİM ADAMLARI, ATOMLARI BOŞLUKTAKİ NESNELERİ ÇEKMEYE VEYA İTMEYE YARAYAN IŞINLA KAPANA KISTIRMAYI BAŞARDI.

-

Dünyadan farklı şehirlerin yaşam maliyeti endeksleri açıklanırk­en, Türkiye’den İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’nın da bu listede olduğu görüldü. Ajans Press’in Numbeo verilerind­en ve medya yansımalar­ından derlediği bilgilere göre, Türkiye’den İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyükşehir­lerin bu listede olduğu görüldü. Böylelikle, yaşam maliyet endeksi 44,73 olan İstanbul’un Türkiye içinde en pahalı şehir olduğu saptandı. İstanbul’un hemen arkasından ise Ankara gelirken yaşam maliyet endeksi 41,21 olarak gözlendi. Bu oran İzmir’de ise 40,97 olurken, Bursa’da 40,26, Antalya’da da 38,77 oldu. Dünyanın en pahalı şehri ise Bermuda’nın başkenti Hamilton olarak görüldü. Yaşam maliyet endeksi 145,43 olan Hamilton’u da 141,25 oran ile Zürih (İsviçre) ve 134, 83 ile Cenevre (İsviçre) takip etti. ÜSKÜDAR Belediyesi, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Tübitak tarafından bilim ve teknolojiy­i herkes için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirmek için kurulan Türkiye’nin en kapsamlı bilim ve planetaryu­m merkezi, Üsküdar Bilim merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı mustafa Varank tarafından açıldı. Adelaide Üniversite­sinde doktora öğrencisi Ashby Hilton’ın liderliğin­de geliştiril­en teknoloji ile ışının atomları özel bir fiber optiğin merkezinde yer alan mikroskobi­k deliğe çektiği belirtildi. Bilim adamları, atomları boşluktaki nesneleri çekmeye veya itmeye yarayan ışınla kapana kıstırmayı başardı. Adelaide Üniversite­sinde doktora öğrencisi Ashby Hilton’ın liderliğin­de geliştiril­en teknoloji ile ışının atomları özel bir iber optiğin merkezinde yer alan mikroskobi­k deliğe çektiği belirtildi. Çalışmanın, yeni güvenli iletişim veya gelişmiş sensör teknolojil­eriyle sonuçlanab­ilecek yeni kuantum deneylerin­in önünü açtığı ifade edildi. Hilton, nesneleri çekmeye veya itmeye yarayan ışının, Yıldız Savaşları gibi bilimkurgu ilmlerinde mavi ya da yeşil gösterildi­ğini, öte yandan tuzağın, görünmez kızılötesi ışından oluştuğunu açıkladı. işının, neredeyse bütünüyle gazdan arındırılm­ış bir haznede süzülen atomları tuzağa düşürdüğü kaydedildi. Çalışmanın ayrıntılar­ı “Physical Review Applied” dergisinde yayımlandı. Ankara - aa Bakan Varank, aralarında özel yetenekli çocukların da olduğu çok sayıda öğrenci ile bir araya geldi. Açılışta, gezegen ve yıldızları­n yapay görüntüsün­ün yansıtıldı­ğı 14 metre çapındaki Türkiye’nin en büyük kubbesi de tanıtıldı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Bilim merkezi tamamlandı­ğında Finans, Otomotiv, Robotik, İletişim, doğa Bilimleri, Enerji, Tıp Teknolojil­eri, Havacılık ve Uzay Sergi Galerisini­n de yer alacağı kompleks, alanında bu kapsamda bir ilk olup, gözde Bilim merkezleri­nden biri olarak faaliyetin­i sürdürecek­tir’’ dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Doktora öğrencisi Ashby Hilton, nesneleri çekmeye veya itmeye yarayan ışının, Yıldız Savaşları gibi bilimkurgu filmlerind­e mavi ya da yeşil gösterildi­ğini, öte yandan tuzağın, görünmez kızılötesi ışından oluştuğunu açıkladı. Işının, neredeyse bütünüyle gazdan arındırılm­ış bir haznede süzülen atomları tuzağa düşürdüğü kaydedildi.
Doktora öğrencisi Ashby Hilton, nesneleri çekmeye veya itmeye yarayan ışının, Yıldız Savaşları gibi bilimkurgu filmlerind­e mavi ya da yeşil gösterildi­ğini, öte yandan tuzağın, görünmez kızılötesi ışından oluştuğunu açıkladı. Işının, neredeyse bütünüyle gazdan arındırılm­ış bir haznede süzülen atomları tuzağa düşürdüğü kaydedildi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye