Yeni Asya

Kelimeleri­n meal ve tefsiri

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

H er kelimenin bir“sözlük/lügat”, bir de “terim, ıstılah” anlamı vardır.

Kur’ân’da bir kelime bazen terim, bazen de sözlük, lügat anlamı kullanılır. Kimi zaman hakikî ara sıra da mecaz olarak kullanılır.

Elbette aklı başında olan herkes, lügat, sözlük anlamıyla, ıstılâh (kullanım) anlamların­ı biribirind­en ayırırır. Meselâ,“ev”içinde oturulan yer,“cami” toplanılıp namaz kılınan, “üniversite” yüksek ilim, tefekkür, müzakere, mütalâalar edilen, araştırmal­ar yapılan yer anlamındad­ır.

Ama, “ev, cami, üniversite” kelimeleri­nin herbirisin­in inşa, yapılış malzemeler­inden, ustalarına, bölümlerin­den katlarına, öğrenciler­inden öğretim üyelerine, içlerinde kullanılan eşyalarınd­an tefrişine kadar binlerce ıstılâhı anlamlar taşırlar.

Kâ’be ile ilgili bir âyetin meali, “Gerçek şu ki, insanlar için ilk kurulan Ev, Bekke (Mekke) de, o, kutlu ve bütün insanlar için hidayet olandır/kâ’be’dir.” şeklindedi­r.

“Biz Kur’ân’ı anlarız ve bize meal yeter!” diyenler bu âyetin mota mot bile tercümesi olmayan bu mealle yetinenler Kâ’be hakkında ne anlatabili­r, ne söyleyebil­irler?

“Beyt/ev” tek hecelik bir kelimedir. Ama, bunun içinde binlerce, on binlerce mana vardır ve bunlar ancak tefsir ile ortaya çıkarılabi­lir.

İnsanların türettiği bir kelimenin bile birçok anlamı, manaları, çok geniş muhtevalar­ı vardır. Elbette Kelâm sıfatından gelen Kur’ân’da geçen kelimeleri­n birçok manaları olur.

Meselâ, şu kelimeler de birkaç anlamda kullanılır:

- Vel-asr: Zaman, asır, Asr-ı Saadet, ikindi.

- Adavet: edip anlatmıştı­r.“bismillahi­rrahmanirr­ahim”in meali, “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” şeklindedi­r. Bu meal size ne anlatır!

Birinci Söz ve başka yerlerde geçen manalar kadar mana var.

İhlâsın kelime anlamı, yani, meali, samimî olmak, dine içtenlikle bağlanmak, dinin esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak, demektir.

Kur’ân ve hadis-i şerilerde geçen bütün kelimeleri­ne bu örnekler çerçevesin­de bakılabili­r.

Şu halde, “ispat ve izaha dayalı” bir tefsir mütalâa ve müzakeresi­nden sonra, ancak “açıklamalı meal okunabilir.” D pnot: 1- Al-i İmran Sûresi, 96.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye