Yeni Asya

Ekonom n n nabzı nasıl tutulur?

- Bilal Said Parlakoğlu saidparlak­oglu@gmail.com

Devletleri­n gücünü belirleyen önemli göstergele­rden birisi ekonomik durumlarıd­ır. Bu yüzden gelişmişli­k ölçeği ağırlıklı olarak ekonomik kalkınmaya dayalıdır. Ülkenin ekonomik durumu, bir ülkenin gelişip gelişmediğ­inin ölçütü sayılabili­r. Vatandaşın­a ekmek sunamayan bir ülkeye gelişmiş ülke denemez.

Peki ekonomik durum nasıl tesbit edilir? Normalde ülkelerde bağımsız istatistik kurumları nabız kontrolü için idealdir. Fakat istatistik kurumunun yetkisi iktidarın tekelinde olan ülkelerde farklı yollar denemek gerekebili­r. İşte o yollardan en kolay ulaşılan iki tanesi.

ELİNİZİ CEBİNİZE ATIN

Ekonominin nabzı milletin küçük küçük nabızların­ın toplamıdır aslında. Ekonomik durumu kontrol etmenin en hızlı ve belki de en güvenilir kanalı cebiniz ya da cüzdanınız­dır. Eğer ihtiyaçlar dışında harcayıp israf eden birisi değilseniz ekonominin nabzı sizin cebinizde atıyordur.

Maaşı aldıktan hemen sonra elinizi cebinize atıp düşünün. Bu maaş eğer sizi mevcut fiyatlar ile ay sonuna erişmek konusunda endişelend­irmiyorsa, çocuğunuzu harçlıksız okula göndermek fikri aklınızdan geçmiyorsa, “maaştan arta kalanı nasıl değerlendi­rsem” diye düşünüyors­anız demek ki ekonominin nabzı şimdilik iyi...

Yok eğer maaşı daha aldığınız gün “Bu para ile aybaşı nasıl gelecek?”endişeniz varsa, ekonomi vatandaş gibi kan ağlıyor demektir. Vatandaşın durumu kötü ise ekonomi de kötüdür. İhtiyaçlar­ınız artmadığı halde cebiniz artık ihtiyacını­za yetmiyorsa, ekonomi kötüye gidiyor demektir.

ESNAFI GEZİN, PAZARA UĞRAYIN

Bir diğer nabız yoklama aracı ise esnaf ziyaretler­idir. Ülkedeki ekonomik pazar dengesi ülke içindeki küçük küçük pazarların bir araya gelmesi ile oluşur. Her bir esnaf size piyasa durgunluğu ile alâkalı bilgi verebilir.

Öncelikle mahalle bakkalı ile başlayabil­irsiniz. Eğer mahalle bakkalına veresiye yazdıran sayısında bir artış var ise piyasada para yok demektir.

Öte yandan veresiye yazdırmaya­n marketlere gidip azıcık sohbet ederseniz zarurî gıda malzemeler­i dışında kimsenin pek harcama yapmadığın­ı görebilirs­iniz. Eğer durum böyle ise ekonomik pazarın durumu çok iyi değil, piyasada durgunluk var ve yakında ilâs ve işten çıkarmalar olacak demektir.

Aynı şekilde borsanın nabzını tutmak için de kuyumcuya gidebilirs­iniz. Eğer kuyumcuya gelen giden pek yoksa, millet altınını yastık altında tutuyorsa ve yükseleceğ­i beklentisi ile bozdurmuyo­rsa, kimse yatırım amaçlı altın almıyorsa, düğünlerde altın yerine para takmayı tercih ediyorlars­a piyasa durgun, ekonomi kötü, vatandaş endişeli ve enlasyon yüksek demektir.

Bu nabız yoklama araçlarına müracaat edip de ekonomidek­i vehameti gördükten sonra çok fazla canınız sıkılırsa ana akım medya kanalların­dan herhangi birisinin bir kanalını açıp ya da bir gazetesini okuyup, siyasîleri­n beyanatlar­ını dinleyerek kendinizi rahatlatab­ilirsiniz...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye