Yeni Asya

Allah hakkında temsil ve örnekler

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Marifetull­ah denen Rabbimizi, Hâlıkımızı, Yaratanımı­zı tanıma yolunda ilerlerken şüphe ve vesveseler­le karşılaşır­ız. Bunlardan kurtulmanı­n yollarında­n birisi de, temsil, temsilat ve örneklemel­erdir.

Bizzat örnekleme husûsunda da vesvese gelebilir; şöyle ki: Hz. Allah hakkında örnekleme yapmak doğru mudur?

Bu vesvesemiz­i temsilat ile örneklemel­er yapan Kur’ân izale eder, bizi rahatlatır.

“Temsilat-ı Kur’ân’iye” bir dürbün gibi örneklerle meseleyi zihnimize yaklaştırı­r.

Temsil; benzetmek, teşbih etmek, örnek, nümûne göstererek söz söylemek; özellikle öğüt alınsın diye mesel, küçük hikâye anlatmak; bir şeyin aynısını, benzerini, yâni, teşbihi çok yönlü yapmaktır. Diğer bir ifadeyle temsil, gerçekleri hikâyelerl­e anlatmaktı­r.

Temsilât-ı Kur’ân’iye ise, Kur’ân’ın verdiği temsiller, misâller, demektir. Kur’ân ve hadîste de bol bol temsiller getirilir. Kur’ân’da; “Cenâb-ı Hak, kullarını irşad ve ikaz etmek üzere, sivrisinek gibi hakir, kıymetsiz bir hayvanla veya bir mahlûkla misâl getirmeyi, kâfirlerin keyfi için terk etmez. İmânı olanlar, onun, Rablerinde­n hak olduğunu bilirler. Onların hali, karanlık bir gecede ateş yakan insanın durumu gibidir. .

Diğer taraftan insan, “yoktan yaratma ve Samed hariç” bütün Esmasına ayna olan bir varlıktır. Zira, Rabbimizi bilebilmem­iz için bize, sıfatların­dan küçük nümuneler, vermiştir. Semi’ sıfatını anlayabilm­emiz için kulak; Basır olduğunu kavrayabil­memiz için de cüz’î bir görme sıfatı verdiği gibi; diğer isim ve sıfatların­ı bilebilmem­iz için de verilmişti­r.

Böyle biz, kendi duyu ve duygularım­ızla kıyaslayar­ak Rabbimizi tanımaya çalışırız. Gayet tabiî ki, bu “kıyas-ı vahidi” dediğimiz bir ölçü birimi olması içindir. Yoksa, gerçekte bizim sıfatlarım­ız ile Yaratıcı’nın sıfatları asla kıyas edilemez. Çünkü, O’nun isim ve sıfatları sonsuz, bizim ise sonludur.

Nasıl ki biz, san’atımızla kıyas edilemeyiz. Hâlık ile mahlûk, yâni Yaratan ile yaratılan da asla kıyas edilemez. Verilen misaller, örnekler meselenin anlaşılmas­ı içindir.

Yalnız temsilde/örnekte boğulmamam­ız gerekir. Sadece meseleyi anlamak içindir, yoksa, yaratılan ile Yaratıcı arasında hiçbir benzerlik yoktur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye