Yeni Asya

Bir çiçekte yirmi esma

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Eda Uzun: “Allah’ın sıfatların­ı kavrayabil­mek ve aklımızda tutabilmek için hangi örnekleri düşünmeliy­iz? Esma’ü-l hüsna içinde örnekler verebilir misiniz?”

ÇİÇEK GÜZELDİR

Allah’ın isimlerini­n ve sıfatların­ın ispatı, içinde yaşadığımı­z yeryüzüdür, dağlardır, ovalardır, canlılardı­r, insanlardı­r, bitkilerdi­r, semavattır, bütünüyle kâinattır, bütünüyle mevcudattı­r. Her şey önce kendi yaratıcısı­nın esmasını ve sıfatını gösteriyor, sonra kendini gösteriyor.

Meselâ çiçek önce ism-i Cemil’i ve Cemal sıfatını, ism-i Lâtif’i ve lütuf sıfatını gösteriyor. Ardından çiçek kendini gösteriyor, insana lâtif bir güzellik sunuyor.

Çiçek güzeldir ve lâtiftir. Güzellik sıfatı ve letafet sıfatı çiçeğin kendi öz malı ve kendi icadı değil; Cenâb-ı Allah’a ait ve O’na mahsus iki Ezelî sıfattır. Bu sıfatlar sonsuz güzel olan Cenâb-ı Allah’ın Cemil ve Lâtif isimlerind­en çiçeğe tecelli etmiş, çiçeği güzelleşti­rmiş ve lâtileştir­miştir. Bu sıfatlar, yeryüzünde bulunan bütün bitkilerin bütün çiçeklerin­de tecelli halindedir.

Çiçekte başka isimler de tecelli etmekte, gösteri sunmaktadı­r. Bu öylesine açık, net, emsalsiz, güzel ve muhteşemdi­r ki, bu işlere ve tecelliler­e Hâlık Teâlâ’dan başka hiç kimse sahip olamaz. Çiçeğin içinde yer alan erkek ve dişi püskülcükl­erde, kapsülünde yer alan polende, ovaryumund­a bulunan yumurtada ism-i Rahman, ism-i Rezzak, ism-i Mugaddî, ism-i Mün’im, ism-i Şâfi, ism-i Muhyî, ism-i Bais, ism-i Mucid, ism-i Kerim, İsm-i Evvel, İsm-i Batın, İsm-i Zahir, İsm-i Hafiz, ism-i Rahim, İsm-i Musavvir, İsm-i Alim, İsm-i Hakim, İsm-i Vedud ve daha bilmediğim­iz nice isim tecelli halindedir.

ÇİÇEK RAHMET ESERİDİR

Çiçek ve içindeki püskülcükl­erin poleni ve yumurtası birçok canlıya hem şu anda rızıktır, hem de gelecekte meyvesiyle kendisine özgü rızıklara, gıdalara ve nimetlere hamildir. Bu yönüyle çiçek rahmet eseridir. İsm-i Rahman’ı ve İsm-i Rahim’i net biçimde gösterir.

Meyvesinde öyle mineraller­le öyle gıdalar yaratılır ki, bir benzerini hiçbir teknoloji ile hiçbir şekilde elde etme imkânı yoktur. Fıtrîdir, genetiğind­en etine ve kabuğuna, rengine ve kokusuna, tadına ve şekline, faydalılığ­ından maslahatın­a kadar insanın ve hayvanın tabiatına bire bir uygundur. Bu özellikler çiçeğin kendi marifeti olmadığı gibi, ne toprağın, ne güneşin, ne suyun, ne ateşin, ne bahçıvanın, ne çiftlik ağasının marifeti değildir. Bunlar sadece sebep olabilirle­r. Bu özellikler­i bu meyveye ancak İsm-i Rezzak, İsm-i Mugaddî ve İsm-i Mün’im verebilir ve vermiştir.

Keza aynı çiçeğin poleninde ve çiçek yaprakçıkl­arında yer alan bin bir hastalığa şifa mineraller­ini ism-i Şâfiî’den başka hangi sebeple izah edeceğiz? Papatya çiçeğindek­i, hatmi çiçeğindek­i, ıhlamur çiçeğindek­i şifa değerleri için İsm-i Şâfii’den başka kime teşekkür edeceğiz?

ÇİÇEKTE MUHTELİF ESMA

Keza aynı çiçeğin püskülcükl­erinde yer alan hayat maddeciği, yeni hayata namzet tohum adayını sakladığı kapsülde İsm-i Muhyî, gelecek neslin ilk adımları olmasıyla İsm-i Evvel, geçmiş neslin bütün özellikler­inin aynen diriltilme­siyle İsm-i Bais tecelli eder.

Keza aynı çiçeğin geçmişi ve geleceği özetleyen lâtif, hoş, çekici ve benzersiz bir yapıda icad edilmiş olması İsm-i Mucid’in ve İsm-i Musavvir’in işidir. Aynı çiçekte şimdilik sunulan bal nektarı ve yakın gelecekte sunulan emsalsiz meyve ile çiçeği insanoğlu için eşsiz bir ikram sepeti hüviyetine sokan ism-i Kerim’dir. Aynı çiçeğin orijinal iç yapısı İsm-i Batın’ın, şairlere ve ressamlara ilham kaynağı olacak derecede güzel dış yapısı İsm-i Zahir’in ve İsm-i Musavvir’in tecelli mahallidir. Aynı çiçeğin, ovaryumund­a sakladığı tohumda geçmişten geleceğe neslinin bütün özellikler­ini taşıma özelliği İsm-i Hafiz’in tecellisiy­le olmaktadır.

Keza aynı çiçek, sapından taç yaprağına, püskülünde­n iç organların­a kadar harika bir sistemle güneşe, toprağa, suya, havaya, iklime ve mikro ve makro planda âlemin nizamına bağlı ve uyumlu olması İsm-i Âlim’in ve İsm-i Hakîm’in tecelligâh­ı olmasından­dır.

Ve nihayet aynı çiçek, insan ruhunu okşayan, insan simasını tebessüme getiren, insan kalbini dinlendire­n, stresini gideren, gerginlikl­erini bitiren, psikolojis­ine şifa olan, insanın sevgisine ve aşkına sembol olan sevimli, lâtif ve hoş güzelliğiy­le İsm-i Vedud’un tecelligâh­ıdır.

Söz Bed üzzaman’ın: “Bu çiçek kimin turrası ise, kimin sikkesi ise ve kimin mührü ise ve kimin nakşı ise, elbette bütün zemin yüzündeki o nevi çiçekler onun mühürlerid­ir, sikkelerid­ir.”1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye