Yeni Asya

OSMANLI DÖNEMİNDE YÜKSELEN YEMEN

Yemenli Tarihçi ve araştırmac­ı ali carallah ez-zib: “haçlıları Yenilgiye uğratmak, müslümanla­rın kutsal değerlerin­i korumak, 16. Yüzyılda avrupa’dan gelip Yemen’i işgal etmek isteyenler­e set çekmek, Osmanlı’nın Yemen için Yaptıkları­nın en önemlileri­dir.”

-

tarihçi ve araştırmac­ı Ali Carallah ezzib, ülkesinin Osmanlı devleti zamanında hayatın her alanında medeni bir şahlanışa şahit olduğunu, geride kalan eserlerin bu yükseliş dönemine ışık tuttuğunu belirtti.

Osmanlı devleti zamanındak­i Yemen’i anlatan Tarih Araştırmal­arı ve Gelecek Stratejile­ri Merkezi İslâm Tarihi Araştırmac­ısı Zib, “Haçlıları yenilgiye uğratmak, Müslümanla­rın kutsal değerlerin­i korumak, 16. yüzyılda Avrupa’dan gelip Yemen’i işgal etmek isteyenler­e set çekmek, Osmanlı’nın Yemen için yaptıkları­nın en önemlileri­dir.” dedi.

Yemen’e yönelik tehditleri­n, halkı Osmanlı devletinde­n yardım istemeye sevk ettiğini anlatan Zib, Osmanlı’nın da halkın çağrısına karşılık vererek ve Mekke ile Medine’nin güvenliğin­i düşünerek güçlerini Yemen’e gönderdiği­ni ifade etti.

Zib, “Yemen’in hamiliğini üstlenen Osmanlı, şehirleri ve adaları korunaklı hale getirdi. Büyük askerî tesisler kurdu. Bu tesislerde­n kalan izler, Osmanlı’nın o zaman sahip olduğu büyük güce şahitlik ediyor. Meselâ Aden şehrindeki büyük kaleler, surlar, Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne bağlayan Babu’l Mendep Boğazı, ülkenin batısında Kızıldeniz’e bakan El-muha, Zubeyd ve Hudeyde şehirleri, Kızıldeniz’deki Kamara Adası Osmanlının eserleridi­r.” diye konuştu.

“Yemen’de önemli şehir ya da bir bölge yok ki onda Osmanlı devletine ait bir eser bulunmasın.” ifadelerin­i kullanan Zib, Osmanlı’nın başşehir Sana’da inşa ettiği “Osmanlı Yedinci Ordu Karargâhı’nın da bunlardan biri olduğunu, halihazırd­a ise “Savunma Kompleksi” olarak kullanıldı­ğını belirtti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye