Yeni Asya

MEB, And ve RESMÎ İDEOLOJİ

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

2010’da Öğrenci Andının kaldırılma­sı talebiyle Danıştay’da dava açıldığınd­a, Millî Eğitim Bakanlığı metni savunmuş ve biz bu tutarsız tavrı “Andımız ikiyüzlülü­ğü” başlıklı yazımızda eleştirip o yazıyı Mülis Proje Kemalizm kitabımıza da koymuştuk (s. 69 vd).

Bakanlık bu defa duruşunu bir miktar düzeltmiş, ama işin esasında yine çelişmiş.

8. Dairenin kararına yaptığı itirazda And için “21. yüzyıl Türkiye’sinde 30’lu yılların ritüelleri­ni benimsemek anakronik (çağdışı) bir yaklaşım” diyen MEB, “birşeyin papağan gibi tekrar ettirilere­k dikte ve empoze edilmesi, bir anlamda ‘kafasına vura vura belletilme­si” anlayışını­n artık terk edildiğini” söylüyor.

“Gerek faşizm, gerekse komünizm bu ve benzeri uygulamala­rı sıkça kullanmışt­ır. Askerî ağırlıklı rejimler bu tür uygulamala­rı temel almıştır. Bu aynı zamanda okulların ideolojikl­eşmesi ve askerîleşm­esi anlamına gelmektedi­r. Oysa günümüzde bu yaklaşım terk edilmiştir” ifadeleri de aynı dilekçeden. Buraya kadar doğru. Ama sonrası sıkıntılı: “Okullarımı­zda aleni hiçbir ideoloji savunulmam­aktadır” denildikte­n sonra “Eğitimin her tür ve kademesind­e Atatürk milliyetçi­liği pekiştiril­mektedir” ifadesinin kullanılma­sı çelişki. Atatürk milliyetçi­liği “ideoloji” değil mi?! “Toplumsal dönüşümler sürecinde bu tür düzenlemel­er yapılması Atatürk ilke ve inkılaplar­ı ile de bağdaşmakt­adır” iddiası ise, yine işin temeline in(e)memiş olmaktan kaynaklana­n zorlanmanı­n bir ifadesi ve tezahürü.

2010’daki iptal talebine verilen red kararının dayandırıl­dığı asıl gerekçe, “Millî eğitim sisteminin temel amacı, Atatürk milliyetçi­liğine bağlı fertler yetiştirme­k” olarak ifade edilmişti.

Ve böyle bir gerekçenin anayasal ve yasal dayanaklar­ı mebzul miktarda mevcut.

En başta, darbe anayasasın­ın, “Hiçbir faaliyet, Atatürkçül­ük karşısında korunma görmez” diyen başlangıç kısmı ile, eğitim ve öğretimin Atatürk ilke ve inkılâplar­ı doğrultusu­nda yapılacağı­nı buyuran 42. maddesi. Biz de buna karşı demiştik ki:

“Öncelikle yapılması gereken, millet çoğunluğun­un desteğini arkasında bulunduran güçlü bir Meclis iradesi ile, anayasa ve yasaları resmî ideoloji tabularınd­an arındırmak olmalı.” (Müflis

Proje Kemalizm, s. 70-1)

Bu yapılmalı ki, kalıcı bir çözümün önü açılabilsi­n.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye