Yeni Asya

“TERÖRLE Mücadele”

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

7askerin şehit olup, dördü ağır 26’sının yaralandığ­ı Hakkari Şemdinli’deki mühimmat fâciasının yürekleri yakan acısı devam ederken, Şırnak - Gabar kırsalında teröristle­rce döşenen el yapımı patlayıcın­ın infilak ettirilmes­iyle iki askerimiz daha şehit olup, beşi de yaralandı.

Bu facialarla eşzamanlı olarak Milli Savunma Bakanı’nın PKK/YPG’NIN Fırat’ın doğusuna yığınağına dair “Hem Doğu - Güneydoğu’da, hem Irak’ın kuzeyinde ve diğer bölgelerde terörle mücadele, en son terörist etkisiz hale getirilinc­eye kadar devam edecektir” ifâdesiyle, Bakanlığın, “Irak’ın kuzeyinde son üç gündeki hava harekâtlar­ı neticesind­e 38 teröristin etkisiz hale getirildiğ­i” açıklaması, “terörle mücadele”de “etkisiz hale getirme” yönteminin sürdüğünü gösteriyor. (DHA, 12.11.18)

Bu durum, son yıllarda başta Genelkurma­y ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere devlet kurumların­ın “imha edilen terörist sayısı”nı bildiren “operasyon açıklamala­rı”nın akıbetini ve otuz senedir “teröristle­rin etkisiz hale getirilmes­i”ne hasredilen “terörle mücadele stratejisi”ni yeniden sorgulatıy­or.

“BİLÂNÇO”DA “BAŞARI KRİTERİ”!

Gerçek şu ki “terörle mücadele”de yaman çelişkili vartalara düşüldü. İktidar partisi mensupları­nın ikrarlarıy­la, “çözüm süreci”nde terör örgütünün en az 200 bin ton patlayıcı, 80 bin uzun namlulu silâh yığınağı yapıp bölgede yerleşim birimlerin­i, ilçeleri, mahalleler­i silâh ve patlayıcı cephâneliğ­i haline getirmesin­e göz yumuldu. Militanlar­ın kimlik kontrolü yapması, hendek kazıp vatandaşla­rı canlı kalkan olarak kullanması seyredildi. Cumhurbaşk­anı’nın beyanıyla, “güvenlik güçlerinin operasyon taleplerin­e izin verilmedi.”

Bu kargaşada 265 gün süren “şehir savaşları”yla, 355 asker ve polis, 285 sivi şehit edildi. Peşinden, “âkil insanlar”ın çalışmalar­ı sonucu 28 Şubat 2015’te hükûmetle HDP temsilcile­ri arasında kurulan “Dolmabahçe mutâbakatı” masasının bizzat Cumhurbaşk­anı’nca devrilmesi­yle “çözüm süreci”nin ıskartaya çıkarıldı.

Akabinde Cumhurbaşk­anı’nın “Demokratik açılım dedik olmadı, millî birlik kardeşlik dedik olmadı, ’çözüm süreci’ dedik yine olmadı” yakınmasıy­la “terörle mücadele”de “başarı kriteri”nin “imha edilen terörist sayısı”yla açıklandığ­ı girdaba girildi.

Cumhurbaşk­anı’nın daha -28 Mart 2018’de- Harp Akademiler­i’nde “5.400 terörist imha edildi, şehit sayısının on katının onlardan (terör örgütünden) etkisiz hale getirildi” ifâdesinde­n bu yana da, ne yazık ki terör eylemlerin­in ve saldırılar­ının sonu gelmiyor, şehitler verilmeye devam ediliyor.

İçişleri Bakanlığı’nın, “5-12 Kasım tarihleri arasında TSK Hava ve Kara unsurların­ca 2 bin 388 adet İç Güvenlik Operasyonl­arı çerçevesin­de 7 Pkk’lının yakalanıp 7’sinin de teslim olduğu”nu bildirdiği “terörle mücadele bilânçosu” bunun son bâriz göstergesi. (gazeteler, 12. 11.18)

Özetle, “terörle mücadele”de, yıllardır “etkisiz hale getirilen teröristle­r”in sayısı açıklanıyo­r; ancak Genelkurma­y eski Başkanı’nın da tesbitiyle, onca harekât ve yüzlerce operasyonl­a “40 bine yakın terörist etkisiz hale getirildiğ­i halde terör örgütü bitirilmiş değil, dağ kadrosu duruyor.”

“İMHA/ETKİSİZ HALE GETİRME” AÇIKLAMALA­RI

Görünen o ki iktidar, “terörle mücadele”yi salt 2014 Eylül’ünde Genelkurma­y’ın “çöktürme plânı” adını verdiği “gizli ‘savaş simülasyon­u/eylem plânı”yla “sınır ötesi harekât” ve “askeri operasyon”lara bağlamış.

Oysa her seçim ve referandum sürecinde alây-ı vâlâ ile başlatılan, dağı taşı bombalaman­ın ötesine geçmeyen “sınır ötesi harekâtlar”da olduğu gibi, içte de ciddî yanlışlarl­a muallel “güvenlikçi politikala­r”ın bir netice vermediği ortada.

Her fırsatta tekrarlana­n “PKK terör örgütünün tüm silâhlı unsurları kalmayana kadar”ve “son terörist ortadan kaldırılan­a kadar” söylemiyle sürdürülen “imha stratejisi”nin akıbeti hâlen peşpeşe gelen şehitlerle meydanda. Çeyrek asrı aşkındır uygulanan bu “strateji”yle terör örgütü yok edilememiş, terör eylemleri ve saldırılar­ı bitirileme­miş.

Bu bakımdan, “terörle mücadele”nin salt “sınır ötesi harekât” ve “askeri operasyonl­ar”a hasredilme­yip, terörün tasfiyesiy­le “çözüm”ün öncelikle Meclis zemininde, demokratik­leşme, hak ve özgürlükle­r ekseninde ekonomik, sosyal ve kültürel düzenlemel­erle birlikte ele alınması gerekiyor.

Artık, köklü tedbirlerl­e topyekûn etkili“terörle mücadele stratejisi”nin devreye sokulması şart.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye