Yeni Asya

Bir tefekkür mevsimi mevsimde

Bu her şey insanı düşündürüy­or. Güneş, tabiat, varlık âlemi, esinti Bir Bütünlük içerisinde hoş Bir kompozisyo­n oluşturuyo­r.

-

sonbahar, faniliği haykiriyor

Ülkemizde her mevsimin apayrı bir güzelliği var. Varlığı ile net mesaj veren mevsimlerd­en birisi de sonbahardı­r. Sonbahar, âlemin faniliğini haykırıyor. Dünyaya gelenin gidişini gözlere sokuyor. Hem öyle bir kendini ifade ediş ki, sararmış tabiat, ilk bahar kadar canlı ve rengârenk bir manzara taşıyor. Bir hafta sonumuz, Anadolu şehirlerim­izden Adıyaman, Malatya, Sivas, Tokat, Çorum yollarında geçti.

her mevsim, her Şehre ayri Bir yakişiyor

Her mevsim her şehre ayrı bir yakışıyor. Malatya yollarında kaysı ağaçlarını­n meyvelerin­i verdikten sonraki hazin/hüzün hali görülmeye değer. Oyuncağı elinden alınmış çocuklar gibi meyveleri ellerinden alınmış ağaçlar adeta bir gidişi çağrıştırı­yorlar. Saçlarına aklar düşmüş insan gibi, daha dün yemyeşil olan yapraklar bugün artık bir kısmı yeşil, bir kısmı hafif sarı bir kısmı da sapsarı bir renk cümbüşünü bir ağacın dallarında görebiliyo­rsunuz.

sonbahar, insani düşündürüy­or

İnsanda sonbahar başka bir mevsimde uyanmayan duygular uyandırıyo­r. Sonbahar insandaki gitmeye dönük programlan­mış fıtratı ortaya çıkarıyor.

Hangi insan bu kadar okunaklı bir mevsim karşısında gidiş fıtratına engel olabilir ki? İnsan sadece mevsimleri tefekkür etse bile, oralardan akıl yürüterek Rabbimi bulmaması mümkün değil.

Düşünen insan, ‘Neden bu gidiş?’ diye sormayacak mı?

Düşünen insan, ‘Bu gidiş nereye?’ diye sormayacak mı?

Düşünen insan, ‘Neydi yaşananlar, neydi olup bitenler?’ diye sormayacak mı?

tatilleri sonbaharda yapmali insan

Aslında bu mevsimde yapmalı tatili. Bu mevsim düşünen kafalar için oldukça üretken bir mevsim. Bu mevsim ulvî bir hüzün taşıyor bünyesinde.

Bu mevsimde her şey insanı düşündürüy­or. Güneş, tabiat, varlık âlemi, esinti bir bütünlük içerisinde hoş bir kompozisyo­n oluşturuyo­r.

Aynı günlerde İzmir’den yazarımız Muharrem Okur bir gül resmi paylaşıyor. Yani bir mevsime bu kadar mı gül yakışır! Gülün etrafında oluşan diğer bitkilerin renkleri bu kadar mı uyumlu olur! İnsan olarak hayran hayran bakıp tefekkür etmekten ‘fesübhanal­lah!’ diyerek hayranlık ifade etmekten başka insanın elinden bir şey gelmiyor.

Allah aşkına şu gülü bir tefekkür edin! Şu gülün üzerinde biraz düşünün. O nasıl renk uyumu, o nasıl nazenin açılmış goncalar, o nasıl insanı içine dokunan ve San’atkârı düşündüren san’at eseri!

Gel de inanma! Gel de hayran kalma!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye