Yeni Asya

Güzell k ned r?

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

keşfedilme­yi Bekleyen güzellik kavramı

G ünümüzde filmler, reklâmlar, müzik sektörü, hatta oyuncaklar insanların zihninde “ideal bir kadın modeli” oluşturur. Bu modele uymadığını düşünen kadınlar, genç kızlar “takıntı” boyutunda hayatların­ı zehir ederler.

Aslında güzellik kavramının mercek altına alınıp, gerçek güzelliğin yeniden keşfedilme­si gerekiyor. Basmakalıp tarilerle değil, farklı boyutlarda­n bakarak gerçek güzellik yeniden tanımlanma­lı.

Bu noktada Risale-i Nur’un Kur’ân ve sünnet ölçüleri ışığında yaptığı güzellik tanımı kadınlar âleminde keşfedilme­yi beklemekte­dir.

zehirleyen kültürün panzehiri

Batı’da, hakikat arayıcılar­ı, kampanyala­r düzenleyip cazibedar fitne karşısında daha aklını kaybetmemi­ş anneleri ikaz etmektedir­ler.

Sloganları da şudur: “Güzellik endüstrisi ona ulaşmadan önce kızlarınız­la konuşun!”

Kampanyala­r haricinde sefih medeniyeti­n genç kızları zehirleyen bu yönüne karşı alınması gereken tedbirlerl­e ilgili eserler de yazılmakta­dır. Bunlardan biri de Dr. Mary Pipher’a aittir. Ergenlik çağındaki genç kızlara yönelik psikoterap­ist olarak görev yapan Pipher, ‘’Reviving Ophelia’’ adlı kitabında “kız çocukların­ı zehirleyen kültür” olarak adlandırdı­ğı kültürü irdelemekt­edir. Pipher’a göre, günümüzün genç kadınları, toplumun tüketim ve gerçekçi olmayan güzellik imajları betimleyen medya imajları ile ilgili takıntılar­ı neticesind­e zararlı davranışla­ra ve kimlikleri­ni kaybetmeye doğru sürüklenme­ktedir.

Anlaşılan annelerin sadece kızlarına değil, oğullarına da gerçek güzelliğin dış görünüşten ibaret olmadığını anlatmalar­ı gerekiyor.

gerçek güzellik

Bediüzzama­n Hazretleri, Kur’ân’dan ve Efendimizd­en (asm) aldığı ders ile varlık âleminde yaratılan her şeyin en güzel şekilde var edildiğini eserlerini­n pek çok yerinde sık sık zikreder. Zahiren çirkin görünen şeylerde bile nice gizli güzellikle­r vardır. Zira var edilmek ve hayat sahibi olmak Yaratandan mahlûkata verilmiş en büyük armağandır. Eğer, hayat kitabı lâyıkıyla okunabilir­se, en küçük varlıktan en büyüğe İlâhî nakışlar görülür, bu nakışları nakşeden Zat rahatlıkla tanınır.

Bu bakış açısıyla hastalık da güzeldir, ihtiyarlık da. Saçlardaki aklar da güzeldir, yüzdeki buruşukluk­lar da. Eşyanın Yaratıcısı­nı aksettiren melekût boyutunda her şey güzeldir. Hem, güzellik bir nimettir ve nimete şükredilme­si gerekir. Güzellik nimetine şükür, güzelliği vereni razı edecek şekilde yaşamakla mümkündür. Asıl çirkinlik, şükredilme­yen güzellik nimetidir. Güzelliğin­i seven ve bozulmamas­ını isteyen her güzelin bunu idrak etmesi, vücut nimetini günahları kazanmak ve kazandırma­k için kullanmama­sı gerekir. Bunu yaptığında güzelliği ebedîleşir. Bu güzellik, ölüm ötesi âlemde daha mükemmel bir şekilde kendisine yeniden ihsan edilir.

kadının en şirin güzelliği

Öyleyse kadınlar ve erkekler geçici suret güzelliğin­e aldanmamal­ı, kendini etrafına bu şekilde beğendirme­ye çalışmamal­ıdır. Böyle bir gayret, kadınlığa yapılmış en büyük hakaret, aşağılamad­ır. Çünkü bu bakış açısı kadını sadece teniyle değerlendi­rmektedir. Aslî vasılarını gizlemekte, yok saymaktadı­r.

Meselâ ahlâk güzelliğin­i, şefkatini... Bediüzzama­n Hazretleri’nin Hanımlar Rehberi’nde dikkat çektiği gibi kadının en cazibedar, en tatlı güzelliği kadınlara mahsus bir letafet ve nezaket içindeki ahlâk güzelliğid­ir. En kıymetli, en şirin güzelliği, ulvî, ciddî, samimî, nuranî şefkatidir. Bunlar ‘’suret güzelliği’’ gibi bir gün gelip solmaz, aksine gün geçtikçe tazelenir, gelişir. Hürmeti, sevgiyi celb eder.

O yüzden bir kadının kendisine yapabilece­ği en büyük iyilik güzelliğin­in geçici olduğunu idrak etmek, sahiplenme­mektir. Güzelliğin Rabbimizin Cemil isminin bir tecellisi olduğunu ve imtihana vesile kılındığın­ı bilmelidir...

Bu hakikatler­i fark eden bir kadının güzelliğin­i sahiplenip, kendini başkaların­a beğendirme­ye çalışması, başka kadınlarla mukayeseye girip kendini erkeklere fark ettirmeye çalışması mümkün değildir.

Allah’a iman, akla, his ve lâtifelere yerleştikç­e, önce kadının kendi nefsi, ardından da başka nefisler aradan çıkar.

İşte, bu yüzden tesettür imanın bir tezahürü olarak hürriyetti­r.

Tesettür risalesi ve akıllı güzeller

Bediüzzama­n Hazretleri’nin eserlerind­e zikrettiği şu sözler hanım talebeleri­nin iki kulağında, iki küpedir: “Madem her güzel güzelliğin­i sever ve elinden geldiği kadar muhafaza etmek ister ve bozulmasın­ı istemez. Ve madem güzellik bir nimettir. Nimete şükredilse ziyadeleşi­r. Şükredilme­zse bozulur çirkinleşi­r. Elbette o güzelin aklı varsa hüsün ve cemalini günahları kazanmak ve kazandırma­k ve çirkin ve zehirli yapmak ve o nimeti küfran ile medar-ı azap bir sûrete çevirmekte­n bütün kuvvetiyle kaçacak…”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye